CAUZE

Te-ai întrebat vreodată ce cauzează depresia? De ce unii oameni sunt diagnosticați cu o astfel de problemă, iar alții nu? Dacă ți-ai pus toate aceste întrebări, atunci e cazul să afli și răspunsurile.

cauze-ale-depresieiDepresia este o boală extrem de complexă. Nimeni nu știe exact ce anume o cauzează, dar ea poate apărea dintr-o varietate de motive. Unii oameni devin depresivi în timpul unei boli grave medicale. Alții pot avea depresie în urma unor schimbări bruște din viața personală, cum ar fi o dezamăgire în dragoste sau moartea unei persoane dragi. Alte persoane au un istoric familial de depresie. Însă, sunt și oameni care, pot fi depresivi fără a avea un motiv anume, fiind doar copleșiți de tristețe și singurătate.

Care sunt principalele cauze ale depresiei?

Există o serie de factori care pot crește riscul de depresie, printre ei numărându-se următorii:

Abuzul. Abuzul fizic, sexual sau emoțional poate crește vulnerabilitatea de a dezvolta depresie, mai târziu în viață.
Anumite medicamente. Unele medicamente, cum ar fi izotretinoinul (utilizat pentru tratarea acneei), antiviralele, interferonul-alfa și corticosteroizii, pot crește riscul de depresie.
Conflictul. Depresia la cineva care are vulnerabilitatea biologică de a dezvolta depresie poate rezulta din conflicte personale sau dispute cu membrii familiei sau cu prietenii.
Decesul sau o pierdere. Tristețea sau durerea cauzată pierderii unei persoane dragi sau decesului, poate crește riscul de depresie.
Genetica. Un istoric familial de depresie poate crește riscul. Se crede că depresia nu este cauzată de o genă anume, dar se consideră că apariţia ei este influenţată de mai multe gene. Pentru a afla rolul pe care îl joacă genele în apariţia depresiei s-au făcut studii bazate pe gemeni și pe adopţii. Gemenii identici au 100% aceleaşi gene, iar cei dizigoţi au doar 50% gene comune. Astfel, dacă depresia are cauză genetică, geamănul monozigot al unui pacient are un risc mult mai mare decât geamănul dizigot al pacientului. Exact acest lucru se întâmplă şi în cazul depresiei, iritabilitatea fiind estimată la 40-50%. Acelaşi lucru se observă şi în studiile pe adopţii, estimându-se că riscul unei persoane adoptate de a face depresie este mai mare dacă părintele său biologic are depresie. Rudele de gradul 1 ale celor care au depresie au un risc de 2 – 3 ori mai mare de a face de-a lungul vieții depresie şi de până la 2,5 ori mai mare de a face tulburare bipolară faţă de populaţia generală. Jumătate dintre pacienţii cu tulburare bipolară au cel puţin un părinte cu o tulburare afectivă, cel mai adesea aceasta fiind tulburare depresivă majoră. Studiile au arătat că dacă un părinte are tulburare bipolară, riscul copilului este de 25% de a face o tulburare afectivă. Dacă ambii părinţi au tulburare bipolară, riscul copilului de a face o tulburare afectivă este de 50% până la 75%.
Evenimente majore. Evenimente chiar pozitive, cum ar fi începerea unui nou loc de muncă, absolvirea unei facultăți, sau căsătoria pot duce la depresie. La fel cum pierderea locului de muncă, divorțul sau despărțirea pot fi șocante și pot duce la stări depresive. Cu toate acestea, sindromul de depresie nu este doar un răspuns "normal", la evenimente stresante de viață.
Alte probleme personale. Probleme cum ar fi izolarea socială din cauza unor boli mintale sau excluderea dintr-un cerc social sau din familie pot contribui la riscul de a dezvolta depresie. Uneori depresia co-există cu o boală majoră sau poate fi declanșată de o altă afecțiune.
Abuzul de substanțe. Aproape 30% dintre persoanele cu probleme de abuz de droguri au, de asemenea, depresie majoră sau clinică.
Stresul. Stresul reprezintă un factor important în apariţia depresiei. Aproape toţi ne confruntăm cu evenimente stresante de-a lungul vieţii, însă majoritatea dintre noi nu facem depresie. O explicaţie ar fi că materialul genetic al fiecăruia ne influenţează foarte mult răspunsul la stres. Dacă odată cu anumite vulnerabilitaţi genetice şi/sau biologice apar şi evenimente stresante, poate apărea depresia.
Cele mai frecvente evenimente de viaţă stresante asociate depresiei sunt: pierderea în copilărie a unui părinte sau abandonul parental, trauma emoţională, divorţul sau pierderea locului de muncă.

Care este legătura dintre biologie și depresie?

Cercetătorii au observat diferențe în creierul persoanelor care au o depresie clinică, comparativ cu cei care nu o au depresie. De exemplu, hipocampusul, o mică parte a creierului care este vital pentru stocarea amintirilor, pare să fie mai mic la unele persoane cu antecedente de depresie decât la cei care n-au fost niciodată deprimați. Un hipocamp mai mic are receptori ai serotoninei mai puțin. Serotonina este una dintre substanțele chimice din creier cunoscută sub numele de neurotransmițător care permit comunicarea între diferitele circuite care conectează diferite regiuni ale creierului implicate în procesele emoționale.

Oamenii de știință nu-și explică încă de ce hipocampusul este mai redus în dimensiuni la persoanele cu depresie. Unii cercetători au descoperit că hormonul stresului, cortizolul, este produs în exces în oamenii deprimați. Acești cercetători cred că acest hormon, cortizolul are un efect toxic sau de reducere asupra dezvoltării hipocampusului. Unii experți susțin că oamenii depresivi se nasc pur și simplu cu un hipocampus mai mic și, prin urmare, sunt înclinați să sufere de depresie. Există mai multe regiuni ale creierului, și căi între anumite regiuni specifice, considerate a fi implicate în procesul de depresie, și cel mai probabil, nicio structură individuală a creierului nu este singura vinovată pentru apariția depresiei.

Un lucru este sigur, depresia este o boală complexă cu mulți factori care contribuie la apariția ei. Cele mai recente studii și scanări legate de structura și funcționarea creierului sugerează că antidepresivele pot exercita ceea ce se numește "efect neurotrofic", ceea ce înseamnă că acestea pot contribui la susținerea celulelor nervoase, pentru a preveni dispariția lor, permițându-le să formeze conexiuni mai puternice, care rezistă la solicitări biologice. Pe măsură ce oamenii de știință obțin o mai bună înțelegere a cauzelor depresiei, profesioniștii din domeniul sănătății vor fi capabili să facă adapteze mai bine diagnosticul și, la rândul său, să prescrie planuri mai eficiente de tratament.

Care este legătura dintre genetică și depresie?

Știm că depresia poate rula, uneori, în familii. Acest lucru sugerează că există cel puțin o legătură genetică parțială a depresiei. Copiii, frații, și părinții persoanelor cu depresie sunt oarecum mai susceptibili de a suferi de depresie decât sunt alți membri ai populației generale. Mai multe gene care interacționează una cu alta într-un mod special, poate să contribuie, probabil, la diferitele tipuri de depresie, care se transmit în familii. Cu toate acestea, în ciuda dovezilor unei legături de familie la depresie, este puțin probabil că există o singură genă a "depresiei", ci mai degrabă, este vorba de mai multe gene care contribuie fiecare cu mici efecte spre depresie atunci când interacționează cu mediul.

Pot anumite medicamente să provoace depresie?

La anumite persoane, medicamentele pot duce la depresie. De exemplu, medicamentele, cum ar fi barbiturice, benzodiazepine și isotretinoin au fost uneori asociate cu depresia, mai ales la persoanele în vârstă. De asemenea, medicamente, cum ar fi corticosteroizi, opioide (codeină, morfină), și anticolinergice luate pentru a calma crampele de stomac pot provoca uneori schimbări și fluctuațiile în starea de spirit.

Care este legătura dintre depresie și bolile cronice?

La unii oameni, o boală cronică provoacă depresie. O boală cronică este o boală care durează foarte mult timp și, de obicei, nu poate fi vindecată complet. Cu toate acestea, bolile cronice pot fi adesea controlate prin dietă, exerciții fizice, obiceiuri de viață, și anumite medicamente. Câteva exemple de boli cronice care pot provoca depresie sunt diabetul, bolile de inimă, artrita, bolile de rinichi, HIV / SIDA, lupusul, și scleroza multiplă. Hipotiroidismul poate duce, de asemenea, la sentimente de depresie.

Cercetătorii cred că tratarea depresiei poate ajuta, de asemenea, uneori, ca simptomele boli co-existente să se amelioreze.

Are depresia legătură cu durerea cronică?

Atunci când durerea persistă timp de câteva săptămâni sau luni, medicii o denumesc ca fiind o durere cronică. Nu numai că doare durerea cronică, dar și tulbură somnul, influențează capacitatea de a-și exercita și de a fi activ în activități, în relații și scade productivitatea la locul de muncă. De asemenea, durerea cronică îți poate da o stare de neliniște de iritabilitate și de tristețe continuă.

Există ajutor pentru durerea cronică și depresie. Un program cu multiple fațete ale medicinei, psihoterapie, grupuri de suport, și multe altele pot ajuta să vă gestionați durerea, să ameliorezi depresia, și să-ți recapeți viața.

Este depresia o urmare a unei suferințe?

Durerea este un răspuns comun, normal la pierderi. Pierderile care pot duce la durere includ moartea sau separarea unei persoane dragi, pierderea unui loc de muncă, moartea sau pierderea unui animal de companie iubit, sau orice altă modificări a vieții, cum ar fi divorțul, sau apropierea de pensionare.

Oricine poate experimenta durere și pierdere, dar nu toată lumea va experimenta depresie, care diferă de durere prin aceea că depresia implică o serie de alte simptome, cum ar fi sentimente de auto-valoare scăzută, gânduri negative despre viitor, și suicid, în timp ce durerea implică sentimente a golului, pierderea și dorul pentru un iubit, cu o capacitate intactă de a simți plăcere. Fiecare persoană este unică în modul în care el sau ea se descurcă cu aceste sentimente.

Tulburări de comportament la copii

Nu e nimic neobișnuit ca un copil mic să fie obraznic, sfidător și impulsiv din când în când. Totuși, unii copii prezintă comportamente extrem de dificile și de provocatoare care sunt în afara normei pentru vârsta lor. Cele mai frecvente tulburări de comportament la copii includ tulburarea de comportament de […] mai mult »

Comportament de protest la copii

Chiar și cei mai buni copii pot avea uneori un comportament dificil și provocator. Dar dacă copilul are o atitudine frecventă și persistentă de furie, iritabilitate, argumentare, sfidare sau vindicare față de părinți sau față de alte figuri de autoritate, este foarte posibil să sufere de tulburare comportamentală de protest. […] mai mult »

Bullying-ul sau agresivitatea într-o altă formă

Școala, micro-universul social, unde dezvoltarea copiilor ar trebui să aibă un parcurs armonios din toate punctele de vedere: educațional, social, emoțional, aptitudinal rămâne la stadiu de ideal greu de atins. În acest mediu, vorbim despre validare, acceptare, empatie sau așa ar fi sănătos pentru copii. Din păcate, realitatea ne arată […] mai mult »

Mamele nedormite şi lucrurile pe care nu trebuie să le audă

O mamă nedormită este mama care cu greu face faţă tuturor provocărilor cu care se confruntă zi de zi, este mama care nu se poate bucura firesc de minunatele etape de creştere şi transformare a copiilor ei, este cea irascibilă, greu de mulţumit şi uşor de enervat. O mamă nedormită […] mai mult »

S-a demonstra ştiinţific legătura dintre lipsa somnului şi stres

Depresia este una dintre cele mai înşelătoare afecţiuni din palierul psihologic al omului. Se instalează fără a se anunţa în prealabil şi continuă să-şi facă loc în mintea respectivei persoane, conducând chiar la situaţii destul de disperate, care-i afectează major viaţa de zi cu zi şi trăirile. Cauze Cauzele unui […] mai mult »