Depresia postpartum şi vedete care au suferit de această boală

Depresia postpartum-după naştere este o manifestare medicală destul de severă. Poate apărea în primele luni după naştere, iar netratată ar putea să se extindă pe o perioadă lungă de timp.
Acest tip de depresie poate apărea şi în urma unui avort spontan sau în cazul morţii bebeluşului. Există şi cazuri extrem de rare în care femeia în cauză dezvoltă o variantă severă a depresiei-psihoza postpartum, cu simptome psihotice care o pot pune în pericol atât pe ea, cât şi pe cei din jur.

155420780

Picture 1 of 5

Postpartum depression

Simptomele depresiei postpartum
Una din opt femei manifestă depresia după naştere. Se poate instala imediat după naştere, iar punctul culminant este atins după o creştere continuă de 3-4 luni.
Femeia în cauză va manifesta o dispoziţie depresivă, plâns dăunător, va simţi o totală lipsă de speranţă şi de perspective, un gol interior, neîmplinire şi neputinţă.
Nu va mai simţi nicio plăcere pentru nimic şi nu va mai fi atrasă de lucrurile care înainte o bucurau.
Apetitul va scădea vertiginos, atrăgând după sine o scădere bruscă în greutate.
Lipsa somnului sau somnul întrerupt este una dintre cele mai mari probleme generate de acest tip de depresie. Următorul pas este oboseala extremă şi lipsa de vitalitate.
Nu se va putea concentra pe nimic, nici măcar la exprimarea coerentă şi firească. Devine agitată, neliniştită şi intră în panică. Apare teama de moarte sau, din contră, moartea este văzută ca o salvare. Acestea sunt cazuri extrem de grave, iar cei din jur vor lua măsuri imediat, ajutând-o şi mergând cu ea la un psiholog sau chiar un psihiatru, un tratament impunându-se de urgenţă.

Cauze
Principala cauză pare a fi modificarea hormonală bruscă şi firească care apare după naştere. Dacă aceste modificări vin pe un fond deja sensibilizat de o depresie anterioară sau de o tulburare bipolară, atunci şansele de instalare a depresiei postpartum sunt mai mari.
Senzaţia de neputinţă, teama că nu va face faţă posturii de mamă, lipsa sprijinului partenerului de viaţă şi a familiei, frica de a nu-i face rău bebeluşului, mici eşecuri în etapa de acomodare dintre ea şi copil, toate pot deschide calea spre depresia după naştere.

Tratamentul
Primul care poate sesiza instalarea depresiei postpartum este chiar medicul ginecolog care îşi urmăreşte pacienta după naştere şi poate da primele indicaţii medicale. Tratamentul constă în medicaţie şi consiliere sau terapie. Astfel mama ar trebui să apeleze la un medic psiholog, un psihiatru sau chiar şi un asistent social.
Această afecţiune este considerată o urgenţă. Trebuie intervenit urgent medical, astfel încât mama să se reechilibreze repede, să-şi intre firesc în rolul de mamă, în loc să reprezinte un pericol pentru ea şi copil. Familia are un rol major, oferindu-i sprijin, ajutor, arătându-i încredere şi susţinând-o.

Vedete care au suferit de postpartum
Una dintre vedetele care s-a confruntat cu depresia după naştere este Adele. Aceasta a declarat că făcuse o obsesie pentru copil şi considera că nu putea face ceea ce trebuie pentru micuţ şi că nu ştie ce să facă. În schimb, a avut puterea să realizeze şi să recunoască faptul că se confruntă cu o problemă şi a cerut ajutor. Calea prin care s-a putut detaşa de obsesia pe care o dezvoltase, a fost de a-şi aloca ei înşişi un timp doar al pentru ea. Astfel s-a putut regăsi, reechilibra şi şi-a însuşit firesc rolul de mamă.

Ai ceva de adăugat?...

*