Când se termină răbdarea apelează la aceste obiceiuri pentru a nu țipa la copil!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Când copilul tău te înnebunește, se simte ca și cum ar fi întotdeauna o stare negativă în casă. În loc să vă rătăciți, verificați aceste moduri eficiente de a vă menține liniștiți, impunându-vă totodată și stabilind limitele necesare însă fără a țipa la copil.

Respirați

Inhalați. Expirați. Repetați. Uneori este nevoie doar de un moment să se calmeze întreaga situație. I-ai spus copilului să-și ia toate jucăriile și să se pregătească pentru somn. Cinci minute mai târziu, când intrați în camera acestuia, jucăriile sunt încă peste tot. Simți că sângele tău începe să fiarbă. Ești pe cale să îți pierzi cumpătul. Întoarce-te, închide ochii și respiră. Ia-ți un moment să te aduni și să faci ordine printre emoțiile tale. Înainte de a vă adresa copilului dumneavoastră, respirați adânc și gândiți-vă la ceea ce veți spune cu calm.

 Analizați comportamentul acestuia pentru a-l înțelege

Toți avem copii buni. Uneori, comportamentul lor este doar unul rebel. Când îi înveți pe copiii tăi să meargă cu bicicleta, îi pedepsești când nu reușesc din prima încercare? Desigur că nu. Îi încurajați, îi susțineți și îi acordați îndrumare. Când ne gândim la educarea copiilor noștri, mergem de obicei pe o metodă cu traiectorie pozitivă, bazată pe specificul comportamentului acestora.  

Din anumite motive, uneori considerăm că pedeapsa ar trebui să fie instrumentul nostru de predare. Nu trebuie să fie așa. Când copilul dvs. lovește un alt copil în timpul unei sesiuni de joacă, este ușor să reacționați cu strigătul “Nu mai fă asta!” În schimb, specialiștii sugerează părinților să se concentreze pe abordarea comportamentului specific și să profite de ocazia de a-și învăța cu răbdare copilul de ce violența nu este corectă.

Impune-te însă nu fi violent

În loc să țipați, folosiți un sunet ferm, dar fără a țipa, atunci când dați indicații de comportament copiilor voștri. Direcția care are cel mai mult impact asupra unui copil este de fapt una care este severă însă fără a implica violență verbală. Când vorbești cu o voce liniștită, dar fermă, copiii trebuie să lucreze pentru a te asculta și ei fac treaba cea mai grea, ajungând să te înțeleagă mai bine și să te asculte.  Cu cât vorbiți mai calm, cu atât vor avea mai multe cuvinte la care să se gândească, spun specialiștii. Nu numai că aceștia vor înțelege mai repede instrucțiunile astfel dar, în plus, nu va trebui să vă pierdeți vocea încercând să transmiteți ceea ce doriți.

Ajutați copilul să își exprime sentimentele

Înainte de a-ți pierde răbdarea pentru că a fost comisă o greșeală, dă-ți seama ce cauzează comportamentul respectiv. Unul dintre motivele cele mai frecvent întâlnite pentru care copiii mici se comportă astfel uneori este că ei nu au învățat o abordare alternativă pentru a-și expune sentimentele. Scopul nostru ca părinți ar trebui să fie acela de a-i învăța pe copiii noștri cum să se exprime în mod eficient prin validarea sentimentelor fără a-și valida comportamentul rebel.

Data viitoare când copilul vostru face ceva greșit, evitați strigătul “Nu, nu fă asta!” Specialiștii  sugerează în schimb să se explice de ce acțiunea respectivă este rea. “Am înțeles că ești supărat că prietenul tău a făcut acest lucru. E bine să fii supărat, dar când ești supărat, îi spui prietenului tău: Sunt supărat,  nu îl împingi.”

Stabilește reguli clare

Amenințările goale și strigătele de furie nu vor funcționa în cazul copiilor tăi și în cele din urmă acești vor alege să nu te mai asculte deloc. Și când se va ajunge în punctul respectiv, probabil că părinții se vor simți frustrați și vor striga încercând să se impună cu orice preț. Dar acest lucru este ușor de evitat. Stabilește reguli clare de la început. Aceștia vor învăța mult mai bine astfel.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *