Ce legătură există între sănătatea orală și sănătatea mentală?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Poate că mulți dintre noi nu ne-am gândit la asta, însă starea noastră generală de sănătate, precum și sănătatea orală sunt strâns legate de sănătatea mentală. Pe scară largă, s-a observat că persoanele care suferă de tot felul de afecțiuni, boli mintale sau de orice tip de tulburare psihică se confruntă, de asemenea, și cu o stare de sănătate orală precară.

Pacienții care suferă de boli mintale prezintă, de obicei, simptome precum anxietate, depresie, atacuri de panică, auto-vătămare și tulburări alimentare. Toate aceste simptome pot avea un impact negativ asupra sănătății lor orale. Haideți să încercăm, în rândurile care urmează, să înțelegem legătura dintre tulburările mintale și sănătatea orală:

Neglijarea sănătății orale. Pentru a ne bucura de o bună stare de sănătate orală, trebuie să avem grijă de dantura noastră în mod regulat. Nu ne putem aștepta ca dinții noștri să fie perfecți fără periaj de cel puțin două ori pe zi, fără utilizarea aței dentare și fără o curățare profesională în cabinetul medicului stomatolog. Totuși, viața personelor care suferă de boli mintale este cu totul diferită de cea a persoanelor sănătoase. Din cauza tulburărilor și a bolilor mintale, pacienții nu se pot concentra asupra sănătății orale, iar neglijarea rutinei de îngrijire dentară duce adesea la o sănătate orală precară.

Fobia dentară. Pacienții cu boli psihice sunt foarte sensibili și mulți dintre ei suferă de fobie dentară. Asta înseamnă că acestor pacienți nu le place să se prezintă la medicul dentist nici măcar pentru examinări de rutină sau pentru cele mai simple și rapide proceduri stomatologice. Acești pacienți încep să se panicheze și au atacuri de anxietate severe după ce au văzut instrumentele și utilajele specifice unei clinici stomatologice. Din cauza acestor simptome, se vor confrunta cu tot felul de probleme de sănătate orală, iar în timpul unui tratament stomatologic vor simți un disconfort intens.

Periaj incorect. S-ar putea spune că pentru mulți dintre noi periajul dinților este mai mult ca o artă care necesită expertiză. Totuși, pacienții care suferă de tulburări mintale, în special pacienții bipolari tind să își perieze dinții într-un mod excesiv de entuziast. Din cauza acestei practici, ei își îndepărtează smalțul dinților, smalțul fiind necesar pentru o bună sănătate orală. În lipsa smalțului, dinții devin o pradă ușoară pentru bacterii și germeni, ceea ce din nou, conduce la o sănătate orală precară.

Obiceiuri alimentare proaste. Pacienții care suferă de boli mintale aproape că își ignoră complet propriul sine, așa că ajung să își neglijeze sănătatea fizică. Mulți dintre noi încercăm să învățăm cum să avem mai multă grijă de noi, cum să ne respectăm corpul și sănătatea, însă pentru pentru pacienții cu boli mintale, dragostea și respectul de sine sunt pe deplin uitate. Mulți dintre ei ajung să mănânce orice, fără să se gândească prea mult la calitatea alimentelor sau la o dietă echilibrată. Nu sunt deloc rare cazurile de pacienți care mănâncă carne crudă, iar exemplele extreme se pot ține lanț. După cum bine știți, obiceiurile alimentare proaste pot afecta și sănătatea orală. Alimentele dulci și produsele acide întotdeauna reprezintă o combinație care afectează dinții și gingiile și care duc la necesitatea unui tratament parodontoză. Persoanele cu afecțiuni mentale severe se gândesc prea rar la ceea ce mănâncă, de unde și problemele grave de sănătate orală.

Medicamente. Mai multe medicamente pot afecta sănătatea orală a pacienților cu probleme mintale. Acești pacienți trebuie să urmeze diverse tratamente medicamentoase pentru a lupta împotriva bolilor mintale. Unele dintre aceste medicamente duc la o gură uscată și la producția scăzută de salivă.

Într-un final, anxietatea este o problemă importantă din cauza căreia persoanele cu sănătate mintală deficitară nu pot avea grijă de alte aspecte ale sănătății lor. Majoritatea pacienților care suferă de anxietate preferă să fie singure, simt frică în compania unor oameni noi și nu agreează ideea de a se prezenta la medicul dentist, așa că nu vor ști niciodată în ce stare se află sănătatea lor orală.  

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *