Comportament de protest la copii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Chiar și cei mai buni copii pot avea uneori un comportament dificil și provocator. Dar dacă copilul are o atitudine frecventă și persistentă de furie, iritabilitate, argumentare, sfidare sau vindicare față de părinți sau față de alte figuri de autoritate, este foarte posibil să sufere de tulburare comportamentală de protest.

În termeni medicali, un comportament de protest la copii include simptome persistente ale comportamentului opoziţionist sau opoziţionist – sfidător și ostil. Deseori, copiii care prezintă un comportament de protest se ceartă cu adulții, sunt usor iritabili, refuză să respecte reguli, învinuesc alte persoane pentru propriile greșeli, îi deranjează pe alții în mod deliberat, manifestă dorinţa de răzbunare, simţ furie și de resentimente. În multe cazuri, acești copii întâmpină conflicte sociale frecvente și situații disciplinare la școală. Fără diagnosticare precoce și fără tratament, aceste simptome se înrăutățesc de-a lungul timpului, uneori devenind într-atât de severe încât copilul va fi diagnosticat, în mod eronat, cu tulburare de conduită.

Care sunt cauzele comportamentului de protest la copii?

În foarte multe cazuri, acest comportament de protest la copii nu este neapărat o tulburare, ci mai degrabă un comportament învățat sau o combinație dintre mediul de viață al copilului și factorii moșteniți. Mediul de viață contribuie din plin la acest comportament de protest la copii printr-o disciplină necorespunătoare, incoerentă, prin lipsa supravegherii, prin neglijare, prin abuz, sau printr-un mod de educare prea sever al parintilor. De asemenea, acest comportament poate fi cauzat și de limitele sau de întârzierile de dezvoltare a capacității unui copil de a-și procesa gândurile și sentimentele.

Așa cum acest comportament de protest la copii poate fi învățat, la fel de bine copiii pot fi dezvățați cu o rutină strictă și consecventă. E bine de știut că nu există medicamente pentru tratarea comportamentului de protest, dar foarte mulți copii în această situație pot avea probleme psihice care pot fi tratate cu medicamente. Adesea, un copil care prezintă un comportament de protest poate să sufere de hiperactivitate, tulburare de deficit de atenție, anxietate sau depresie.

Care sunt semnele unui comportament de protest?

Pe lângă toate simptomele comportamentului de protest deja enumerate, mai trebuie să menționăm că un astfel de copil are o voință extrem de puternică, minte frecvent și are crize de tantrum nespecifice vârstei sale cronologice. Nu este neobișnuit ca un copil să declanșeze intenționat un conflict cu un părinte, părintele deja epuizat îi va spune „Bine! Da, ai dreptate, cerul este verde!”, iar copilul să susțină atunci „Nu! Cerul este albastru!”. Este clar că un comportament de protest la copii obosește peste măsură părinții, îi epuizează, îi copleșește și-i face să se simtă lipsiți de control.

Un astfel de comportament de protest la copii atrage conflicte la școală și dificultăți în a construi sau a păstra relații de prietenie. Copiii cu astfel de comportamente nu își asumă responsabilitatea, se enervează ușor și de fiecare dată acționează cu agresivitate față de colegi și adulți.

Este bine ca părinții care au un copil care prezintă un comportament de protest să caute sprijin și ajutor din partea unui specialist în evaluarea şi lucrul cu această tulburare. Netratat, un comportament de protest la copii va degenera în tulburări comportamentale mai grave, în abuz de substanțe sau delincvență severă. Cel mai probabil, copilul va începe să încalce reguli mai grave, va fugi de acasă sau va abandona școala. De asemenea, un comportament de protest la copii poate progresa într-o atitudine foarte agresivă față de oameni și animale. Copiii pot manifesta comportamente cruzime față de animale. În foarte multe cazuri, pot deveni nerespectuoși față de proprietatea altuia prin furt sau prin provocarea daunelor prin vandalism sau incendiere.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *