Consumul excesiv de cofeină poate duce la depresie

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Mulți dintre noi nu concepem să existe dimineață fără cana de cafea pe masă. Ba chiar unii înlocuiesc total micul dejun, cea mai importantă masă a zilei cu o cană zdravănă de cafea, ca să nu mai vorbim că uneori, numărul cănilor consumate zilnic depășește modesta cifră trei.

depresie cafea 1

Picture 1 of 5

Dar hai să fim sinceri până la capăt și să recunoaștem că, de multe ori, cafeaua este privită ca fiind „combustibilul” fără de care nu putem concepe să ne începem ziua. De fapt, cafeaua este considerată „cel mai popular și folosit drog din lume”, potrivit Australian Drug Foundation. Dar și cel mai plăcut, am adăuga noi. Cu toate acestea, disputa cercetătorilor despre beneficiile, dar și pericolele la care ne supunem organismul dacă alegem să consumăm cafea nu s-a încheiat încă. Veți replica, poate, că nu consumați cafea. Ei bine, vă spunem că, fără să vă dați seama, consumați din plin cofeină. Aceasta se găsește într-o serie de produse pe bază de cafea, ceai verde, nuci de cola, cacao sau guarana. Consumul de cofeină duce la creșterea gradului de alertă al individului, a temperaturii corpului, a pulsului și stimulează sistemul nervos și creierul.

Printre efectele negative experimentate de cei care nu pot trăi fără coferină se află și un grad crescut de iritabilitate, tremurături, insomnie, stare de neliniște și nervozitate, un ritm cardiac crescut sau probleme de stomac. De asemenea, consumul în exces poate crește riscul dezvoltării osteoporozei, a bolilor cardiovasculare, a ulcerului, a infertilităţii, dar și a unor probleme de ordin psihologic, precum depresia și anxietatea. Cel puțin aceasta a fost concluzia la care au ajuns experţii de la Australian Drug Foundation.

Fără îndoială că ne este greu să conștientizăm faptul că un consum exagerat de produse pe bază de cofeină ar putea să ne ducă la depresie, dar dacă stăm și analizăm mai bine stările psihice din ultima vreme, mai că înclinăm să le dăm dreptate cercetătorilor australieni. Evident, nu doar consumul de cofeină are rolul lui în producerea depresiei. Dar acesta, împreună cu alți factori din jur, ne pot aduce în pragul depresiei. Așa că poate ar trebui să o lăsăm un pic mai moale cu consumul de cofeină și poate și corpul nostru ne va mulțumi că l-am scăpat de multe toxine

Mai mult, cofeina poate duce la dependenţă, iar încercările de a renunţa la acest drog sunt adesea acompaniate de simptome de sevraj, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Americană. „Există o concepţie greșită printre profesioniști și alţi oameni, potrivit căreia nu este greu să renunţi la cofeină. Cu toate acestea, în studiile pe populaţie, peste 50% dintre consumatorii fideli de cofeină susţin că au întâmpinat dificultăţi cu renunţarea sau reducerea consumului de cofeină. În timpul studiilor, am observat că persoanele care nu au reușit să renunţe sau să micșoreze pe cont propriu consumul de cofeină erau interesate să primească tratament formal – similar cu asistenţa externă la care oamenii pot apela dacă vor să renunţe la fumat sau la consumul de tutun”, a preferat coautoarea studiului, prof. Laura Juliano.

Nu știm dacă într-adevăr există vreo legătură între consumul de cafea și instalarea depresiei, dar poate ar trebui să mai limităm un pic consumul acesteia.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *