Dacă vrei să ai un copil încrezător în propriile forțe, aceste lucruri să NU le faci niciodată!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Stima de sine este pașaportul copilului dumneavoastră pentru o viață sănătoasă mintal și pentru dobândirea stării de fericire. Aceasta este fundamentul bunăstării copilului și cheia succesului ca și adult. La toate vârstele, modul în care vă simțiți afectează modul în care acționați. Gândiți-vă la un moment în care v-ați simțit foarte bine referitor la propria persoană. Probabil v-a fost mult mai ușor să vă întâlniți cu ceilalți și să vă simțiți bine și în relație cu ceea ce reprezintă aceștia. Luați în calcul următoarele sfaturi  pentru a crește un copil încrezător în propriile forțe.

 Imaginea de sine este modul în care cineva se percepe pe sine

Copilul se uită în oglindă și îi place persoana pe care o vede. Se uită la el însuși și se simte confortabil cu persoana pe care o vede. El trebuie să se gândească la acest sine ca fiind cineva care poate face lucrurile să se întâmple și care este vrednic de iubire. Părinții sunt sursa principală a sentimentului de auto-valoare a copilului.

Lipsa unei imagini bune de sine duce foarte des la probleme de comportament

Majoritatea problemelor de comportament pe care le percep specialiștii provin din slaba valoare de sine resimțită atât la părinți cât și la copii. De ce o persoană poate fi percepută ca fiind una plăcută, în prejma căreia vrei să fii, în timp ce un altul pare întotdeauna să se tragă pe el însuși în jos, neapreciind ceea ce el reprezintă? Maniera în care oamenii reușesc să se aprecieze, să se împrietenească cu ceilalți, rezultatele obținute la școală,  performanțele de la locul de munca și modul cum relaționează în familie sunt toate elemente care derivă din puterea imaginii lor despre sine.

Stima de sine nu este echivalentă cu narcisismul sau aroganța

Dacă creșteți un copil încrezător în propriile forțe, cu o stimă de sine bună, înseamnă că acesta are o înțelegere realistă a punctelor sale forte și a punctelor sale slabe, bucurându-se de punctele forte și devenind dornici de a lucra în zonele problematice. Deoarece există o paralelă atât de puternică între modul în care copilul se simte în legătură cu el însuși și modul în care acționează, este vital ca disciplina și educația acordată acestuia să aibă un singur scop: creșterea unui copil încrezător.

De-a lungul vieții, copilul dvs. va fi expus influențelor pozitive (constructive) și a influențelor negative (perturbatoare). Părinții își pot expune copilul la mai mulți factori constructivi și îl pot ajuta să lucreze pentru a rezolva cu succes toate problemele întâmpinate cu el însuși în primul rând și apoi cu cei din jur.

Puterea atașamentului față de copil

Puneți-vă în locul unui copil care petrece mai multe ore pe zi în brațele unui îngrijitor, este purtat dintr-un loc în altul, iar strigătele sale sunt recepționate ca fiind sensibile și li se răspunde într-o manieră adecvată. Cum vă imaginați că se poate simți acest copil?

Acesta se simte iubit. Acest copil se simte valoros. Copilul de la capătul receptorului acestui stil de viață promovat de părinți prin atașamentul emoțional arătat dezvoltă o adevărată valoare de sine. Îi place ceea ce simte și se apreciază pe el însuși.

Copilul dă de regulă un semn, plângând pentru a fi hrănit sau mângâiat. Un îngrijitor răspunde cu promptitudine și consecvență. Pe măsură ce acest tip de răspuns este repetat de multe ori în primul an, copilul învață că semnalele sale au fost înțelese. Acest lucru s-ar traduce prin cineva mă ascultă și, prin urmare, merit.

Desigur, nu puteți răspunde întotdeauna cu promptitudine sau în mod consecvent. Este modelul predominant care contează. Veți avea zile în care poate nu aveți suficientă răbdare. Bebelușii aleg stilul parental predominant și își formează impresii. Când copilul devine mai în vârstă devine important pentru el să învețe cum să se ocupe de frustrările sale, deoarece acest lucru îl va învăța să se adapteze la schimbare. Cel mai important este că ești acolo pentru el. Acesta este mesajul pe care trebuie să îl transmiți în permanență pentru a ajuta copilul să își construiască stima de sine.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *