Depresia şi apariţia problemelor dentare

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Oricând ne putem confrunta cu un episod depresiv,  instalat pe un fond de tristeţe, pierdere şi dezamăgire,  generat de un context  sau de o persoană. De asemenea, putem parcurge o perioadă în care un mebru al familiei noastre sau un prieten  devin depresivi.

Depresia se instalează  imediat ce episodul traumatizant se consumă, lăsând locul dezamăgirii şi lipsei de perspectivă.

Fie în urma unui divorţ, fie în urma pierderii cuiva drag, fie din lipsă de bani sau din cauza  pierderii locului de muncă, depresia se va manifesta în acelaşi mod. Devenind depresivi vom evita contactul cu lumea, ne vom  izola, vom  refuza tot ce considerăm că are legătură cu episodul declanşator, vom  suferii de insomnii,  de dureri de cap şi  vom manifesta  apatie şi anxietate severe. Vom renunţa la tot ceea ce ne făcea plăcere înante şi ne vom retrage într-o lume tristă.

Cauzele depresiei nu pot fi ignorate. Atâta timp cât nu lucrăm  asupra lor, cât nu acceptăm şi nu  înţelegem, acestea vor continua să ne macine psihicul.

A ignora cauzele depresiei, înseamnă a amâna la nesfârşit stările depresive, o renunţare  tristă şi obositoare, acestea mocnind permanent în mintea şi sufletul celui care le parcurge. Depresia nu se va risipi decât atunci când cauza acesteia va fi depistată, acceptată, înţeleasă şi depăşită.

Depresia şi problemele medicale

Depresia atrage după sine o stare generală deloc bună. Optimismul şi speranţa sunt total anulate, depresivul nu mai are niciun ţel, nu mai manifestă interes pentru nimic. În acest context apatic, va avea tendinţa de a evita aproape orice, unul dintre aspectele cele mai delicate fiind chiar acelea legate de igienă şi de sănătate. Este posibil să refuze să-şi mai facă igiena uzuală, să nu vrea să îşi spele părul  sau să îşi perie dinţi,  să ignore total o durere sau un disconfort provocate de o posibilă afecţiune.  În acest context de renunţare totală, problemele de sănătate nu vor întârzia să apară. Foarte curând se va confrunta cu o serie de  probleme mai mult sau mai puţin grave, chiar şi  la nivelul cavităţii orale. Mâncând haotic, fumând mult, nerespectând regulile de igienă şi având un psihic dezechilibrat, propice carenţelor de nutrienţi, afecţiunile dentare şi gingivale au cale liberă în a se manifesta.

Ce măsuri se impun

Dacă un membru al familiei noastre sau un prieten traversează un episod depresiv, vom face tot posibilul să îl ajutăm, deoarece singur nu va putea acţiona, preferând izolarea şi renunţarea. Deşi greu, imediat ce sesizăm apariţia problemelor,  va fi necesară convingerea depresivului de a merge într-un cabinet stomatologic modern şi cu un personal calificat. Având în vedere că speranţele şi bucuriile lui sunt aproape nule, nu i se va părea deloc necesar a vizita  un medic stomatolog, deoarece nu îl interesează ce se va petrece cu dantura lui. Însă trebuie insistat, iar profesionalismul medicilor stomatologi îl va convinge că este necesar  să urmeze un tratament  sau că ar trebui să respecte anumite reguli legate de igiena orală. Se va găsi o cale de tratament şi intervenţie, în aşa fel încât şi el să fie de acord, evitând pe cât posibil crearea unui alt context care nu-i pare confortabil.

I se pot prescrie suplimente pe bază de calciu, i se pot recomanda alimente sănătoase, lactate, fructe şi legume. I se va recomanda chiar şi psihoterapia în tratarea depresieie şi, implicit,  pentru  acceptarea tratamentelor medicale. Se poate insista pe ideea că rezolvarea unei probleme dentare poate contribui semnificativ la inducerea stării de bine.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *