S-a demonstra ştiinţific legătura dintre lipsa somnului şi stres

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Depresia este una dintre cele mai înşelătoare afecţiuni din palierul psihologic al omului. Se instalează fără a se anunţa în prealabil şi continuă să-şi facă loc în mintea respectivei persoane, conducând chiar la situaţii destul de disperate, care-i afectează major viaţa de zi cu zi şi trăirile.

S-a demonstrat stiintific legatura intre lipsa somnului si stres

Picture 1 of 5

Cauze
Cauzele unui astfe de dezechilibru pot fi multe şi nu sunt general valabile. Experienţe care pentru anumite persoane sunt uşor de trecut şi de înţeles, pentru altele pot deveni adevărate poveri ce nu le lasă să mergă mai departe şi le afundă în hăţişul tririlor exclusiv negative.
O abordare negativă a realităţii şi a tuturor experienţelor prin care trecem şi incapacitatea de avedea şi partea plină a paharului stau la baza instalării depresiei.

Lipsa somnului şi a odihnei
Doctorul Meredith Coles de la Universitatea din Binghamton, în urma studiilor efectuate pe un număr de subiecţi, a ajuns la concluzia că durata somnului influenţează în mod major apariţia unor tulburări din spectrul psihologic. În urma studierii persoanleor private de somn şi aflate într-o permanetă stare de oboseală, s-a ajuns la concluzia că aceştia îşi blocheză gândurile pe experienţele negative cu care s-au confruntat şi retrăiesc din nou senzaţiile de atunci. Chiar şi imaginile puternic încărcate negativ tind să stăruiască mai mult în mintea unei persoane obosite, decât în memoria unei persoane care respectă orele de somn şi de odihnă.

Orele de somn
În mod normal, un adult are nevoie de 8 ore de somn pentru a se putea reface şi pentru a da creierului răgazul să filtreze toate informaţiile în mod corect.
Însă fiecare ştie foarte bine de câte ore de somn are nevoie, cum să şi le repartizeze şi cât timp să acorde deconectării şi odihnei.
Sunt persoane care nu dorm mult pe timpul nopţii, dar şi-au făcut obiceiul de a dormi încă o oră pe timpul zilei. Acestă oră de odihnă le reîncarcă bateriile şi le asigură o stare psihică foarte bună.

Tratarea depresiei prin somn şi odihnă
Specialiştii sunt convinşi că prin aplicarea unui program în care subiecţii depresivi sunt incluşi într-un orar exact şi satisfăcător de somn, vor putea găsi soluţia în încercarea de a trata depresia.
Un om obosit nu funcţionează la cote normale. Este irascibil, nu se poate concentra, nu are răbdare, nu poate memora, nu socializează normal. Cu cât oboseala avansează, cu atât riscul apariţiai tulburărilor psihologice creşte, mai cu seamă dacă persoana respectivă traversează sau a treversat de curând experienţe traumatizante.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *