Tulburări de comportament la copii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nu e nimic neobișnuit ca un copil mic să fie obraznic, sfidător și impulsiv din când în când. Totuși, unii copii prezintă comportamente extrem de dificile și de provocatoare care sunt în afara normei pentru vârsta lor. Cele mai frecvente tulburări de comportament la copii includ tulburarea de comportament de tip opozant, tulburarea de conduită și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție. Aceste trei tulburări comportamentale împărtășesc câteva simptome comune, astfel încât diagnosticarea poate fi dificilă. În plus, un copil sau un adolescent poate suferi de două tipuri de tulburări în același timp, iar factorii agravanți ce mai de temut includ problemele emoționale, tulburările de dispoziție, dificultățile în familie și abuzul de substanțe.

Care sunt cauzele tulburărilor de comportament?

Nu sunt cunoscute încă pe deplin cauzele tulburărilor de comportament, dar printre factorii de risc se numără genul, sarcina și nașterea, temperamentul, viața de familie, dificultățile de învățare, tulburările intelectuale și dezvoltarea creierului.

În general, băieții sunt mai predispuși să sufere de tulburări comportamentale decât fetele, poate din cauza geneticii sau poate din cauza experiențelor de socializare. În ceea ce privește sarcina și nașterea, se consideră că sarcinile dificile, nașterile premature și greutatea scăzută la naștere pot contribui, în unele cazuri, la tulburările de comportament. De asemenea, copiii care sunt greu de manevrat, temperamentali sau agresivi încă de la o vârstă fragedă, sunt mult mai predispuși să dezvolte tulburări comportamentale în viitor.

Despre impactul vieții de familie asupra copiilor, vă putem spune că tulburările de comportament la copii sunt mai probabile în familiile disfuncționale. De exemplu, un copil este predispus să sufere de tulburări comportamentele dacă familia sa se confruntă cu probleme precum violența domestică, sărăcia, abilități părintești modeste sau abuz de substanțe.

În ceea ce privește dificultățile de învățare, se pare că problemele legate de lectură și scriere sunt deseori asociate cu problemele de comportament. De asemenea, copiii cu dizabilități intelectuale sunt de două ori mai susceptibili să se confrunte cu tulburări comportamentale. În cele din urmă, studiile au arătat că zonele din creier care controlează atenția par să fie mai puțin active în rândul copiilor care suferă de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție.

Tratament pentru tulburări de comportament la copii

Copiii care suferă de tulburări de comportament și nu primesc un tratament corespunzător au toate șansele să ajungă adulți disfuncționali. De regulă, cu cât intervenția are loc mai devreme, cu atât rezultatul este mai satisfăcător.

Tratamentul aplicat pentru tulburări de comportament la copii depinde, în primul rând de tipul de tulburare, dar și de factorii care au contribuit la dezvoltarea acesteia. Educația parentală, terapia familială, terapia cognitivă comportamentală, formarea socială, controlul furiei și al stresului, tehnici de relaxare, precum și sprijinul educațional și încurajarea sunt printre principalele tipuri de intervenții care pot ameliora tulburările comportamentale.

De asemenea, este important să se excludă factorii majori de stres care ar putea perturba comportamentul copilului. Uneori, boala unuia dintre părinți poate fi responsabilă pentru schimbările bruște de comportament, în alte cazuri chiar atitudinea altor copii poate conduce la schimbări de dispoziție. Toți factorii care amplifică stresul unui copil care suferă de tulburări comportamentale trebuie să fie luați în considerare încă de la începutul oricărui tip de intervenție. La rândul său, tratamentul medicamentos contribuie la controlul comportamentelor impulsive.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *