Agorafobia și efectele pandemiei de COVID-19 asupra persoanelor care suferă de această afecțiune

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Anul trecut a fost greu pentru majoritatea dintre noi. Cine nu s-a simțit anxios? Cine nu și-a dorit uneori să se izoleze? Faptul că a fost nevoie să rămânem în casă ori de câte ori a fost posibil pe măsură ce ratele COVID-19 au crescut și regulile de lockdown au făcut ca foarte multe persoane să se izoleze. Dar acest lucru înseamnă că vom începe să ne simțim mai în siguranță izolați? Că ne vom teme de spațiile exterioare? Poate pandemia să hrănească tulburarea de anxietate cunoscută sub numele de agorafobie?  În cazul în care te confrunți cu această problemă de sănătate, tot ce trebuie să faci este să intrii pe cum să scapi de agorafobie.

Ce este agorafobia?

Persoanele cu agorafobie devin anxioase în locuri în care se simt neajutorate, agresate, blocate sau judecate. O persoană care are agorafobie ar putea evita locurile în care ar putea fi într-un spațiu delimitat (cum ar fi o întâlnire de birou) sau într-un loc în care s-ar simți judecată – poate fi vorba despre orice, de la conversațiile în familie și până la simplele discuții de al o petrecere. De asemenea, aceste persoane pot evita situațiile sau locurile care simt că lucrurile sunt scăpate de sub control, cum ar fi o excursie cu alte persoane în care nu controlează programul și ora, sau un spațiu public deschis, cum ar fi un parc. Drept urmare, persoanele care au agorafobie se tem adesea să-și părăsească casele.

Agorafobia este o tulburare de anxietate care îi face pe oameni să se teamă și să evite situațiile în care se simt stânjeniți, neputincioși sau amenințați. Teama lor față de o situație este disproporționată față de adevăratul său nivel de risc. Cu toate acestea, teama de spațiile publice pe măsură ce COVID-19 continuă să se răspândească este un răspuns normal la un astfel de eveniment amenințător.

Potrivit unui raport al Asociației Psihologice Americane (APA), americanii se confruntă cu o criză de sănătate mintală la nivel național care ar putea avea repercusiuni în anii următori. Sondajul lor arată creșteri în problemele de sănătate mintală, cum ar fi stresul și anxietatea, de când a început pandemia. Cu toate acestea, nu este clar cum se leagă acest lucru de agorafobie. Deoarece spațiile aglomerate sunt potențial periculoase în acest moment, evitarea lor este un răspuns natural, mai degrabă decât un semn al unei tulburări. Este normal să ne temem de spațiile publice acum, deoarece amenințarea este reală.

Când trec sentimentele anxioase dincolo de normal?

Dacă îți faci griji că te poți confrunta cu agorafobia sau cu o altă tulburare de anxietate, pune-ți aceste întrebări:

–          Este răspunsul meu în concordanță cu potențiala amenințare de pericol?

–          Sunt cei dragi preocupați de nivelul meu de îngrijorare și evitare?

–          Urmez liniile directoare CDC pentru a evita obținerea sau răspândirea COVID, cum ar fi practicarea distanțării sociale cu oameni din afara gospodăriei mele, purtarea unei măști și spălarea mâinilor? Sau evit mai mulți oameni și situații decât este necesar?

Dacă ești îngrijorat de anxietatea pe care o resimți, consultă un profesionist din domeniul sănătății mintale. Poți programa o vizită online la un cabinet de psihoterapie pentru a obține ajutor și pentru a evalua dacă frica și reacțiile pe care le ai sunt sănătoase sau problematice.

Care sunt simptomele agorafobiei?

 O situație generatoare de panică – sau chiar gândul la o astfel de situație – declanșează atacuri de panică sau anxietate, de cele mai multe ori atunci când o persoană se află în afara casei sale. Un atac de panică este o criză intensă de anxietate, care se simte fizic prin tensiune crescută, puls mărit, dificultăți de respirație, dureri în piept, transpirație și amețeli. Îngrijorarea cu privire la un alt atac de panică, mai ales în fața altor persoane, face ca agorafobia să fie și mai gravă.

În perioadele de relaxare între valurile de COVID-19 s-a constatat un număr crescut de persoane care au simptome specifice agorafobiei, în special în rândul celor care s-au închis complet în casă și care nu au mai ieșit până la relaxarea măsurilor de combatere și prevenție impuse de autorități. Conform studiilor au fost persoane care nu au mai ieșit chiar și 3 luni din casă, iar acestea au avut dificultăți în ceea ce privește readaptarea la viața de afară, cele mai multe fiind manifestate prin stres intens, agorafobie, atacuri de panică și anxietate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *