Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când suntem stresați?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cu toții trecem uneori prin perioade mai stresante, așa că am putea spune că stresul este o parte naturală a vieții noastre, dat fiind stilul modern de viață, caracterizat de agitație, haos, prea multe lucruri de făcut și prea puțin timp. Cu toate acestea, atunci când suntem stresați în mod excesiv, se prea poate să începem să ne confruntăm și cu alte efecte adverse. Pe lângă impactul psihologic pe care stresul îl are asupra noastră, cercetările au arătat că stresul poate tulbura o multitudine de funcții în organism și că poate afecta imunitatea, așa că nu ne rămâne decât să accesăm un megastore farmaceutic online și să căutăm o alternativă mai naturală de combatere a stresului.

Care sunt efectele negative provocate de stres asupra organismului nostru?

Reacția corpului nostru la stres este de a elibera anumiți hormoni care afectează respirația și ritmul cardiac. Această reacție are loc pentru că organismul se pregătește să răspundă rapid la factorii stresanți, oricare ar fi situația cu care avem de-a face. Dacă ați deranjat vreodată o persoană ocupată și v-a răspuns într-un mod mai tăios, atunci este foarte probabil ca acea persoană să fi fost ocupată și stresată.

Mai apoi, pe fond de stres, sistemul nervos central scapă de sub control. Probabil ați auzit expresia de „luptă sau zboară”. Când organismul este stresat, sistemul nervos simpatic va lua exact această atitudine, „lupți sau zbori”, adică va pregăti corpul să răspundă la factorii stresanți, fie că asta înseamnă să fugă de o amenințare sau să lucreze până la epuizare la un proiect. Mai precis, sistemul nervos simpatic declanșează eliberarea hormonilor pe care îi cunoaștem sub denumirea de adrenalină și cortizol. Împreună, acești hormoni determină creșterea ritmului cardiac și a respirației, provoacă dilatarea vaselor de sânge, cresc nivelul de glucoză și modifică procesul digestiv. Iată de ce stresul cronic este inamicul cel mai de temut al stării noastre de sănătate.

În al doilea rând, stresul poate să ne afecteze creierul. Dacă suferim de stres cronic, creierul nostru se poate comporta într-o manieră similară cu al unui pacient care suferă de Alzheimer. Cea mai afectată structură este hipocampusul, așa că putem să avem de-a face cu probleme de memorie sau de orientare. În cadrul unui studiu, oamenii de știință au observat că persoanele stresate prezintă o tulburare a părții executive a creierului, tulburare care le afectează capacitatea de planificare, de organizare, de executare și raționamentul. Pe fond de stres, creierul este foarte afectat, așa că de la claritate și agilitate va trece imediat la frustrare și confuzie.

Stresul cronic care se întinde pe o perioadă mai lungă de timp poate contribui la probleme pe termen lung la nivelul inimii și vaselor de sânge. Presiunea arterială se referă, de fapt, la puterea cu care inima pompează sânge în tot corpul. Prin urmare, stresul are un impact direct asupra creșterii tensiunii arteriale, ceea ce poate afecta sănătatea cardiacă, provocând și alte probleme la fel de severe. Episoadele persistente de stres împreună cu anxietatea cronică pot duce la inflamație în sistemul circulator, mai ales în arterele coronare. Persoanele care suferă deja de probleme cardiace trebuie să evite stresul și trebuie să își verifice frecvent tensiunea arterială, deoarece agravarea ar putea duce la un atac de cord și la alte probleme de sănătate.

În cele din urmă, tot stresul stă la baza infecțiilor respiratorii recurente. Adesea, o schimbare semnificativă de viață care declanșează stres poate duce la slăbirea sistemului imunitar. Studiile arată că atunci când suntem supuși unui episod sever de stres timp de o lună, riscăm să răcim, dar atunci când episodul de stres durează mai mult de șase luni, riscul de a răci se triplează.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *