Ceaiurile împotriva depresiei, o alternativă sănătoasă în lupta cu boala

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

 Depresia, o afecțiune aparent neimportantă, poate avea urmări grave pentru sănătatea oamenilor. Din ce în ce mai mulți oameni sunt afectați de depresie. De fapt, statisticile reci ne aduc la cunoștință că anual, peste un milion de persoane care suferă de depresie își pun capăt zilelor.

Specialiștii declară că, până în anul 2020, depresia va fi una din bolile care va afecta oamenii de toate vârstele și va ocupa locul doi la incidență. după maladiile cardiovasculare.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 350 milioane de oameni suferă de depresie sau de tulburări mintale. Tristețe fără margini, apatie, iritabilitate spontană, lipsa de energie acestea sunt doar câteva simptome care ar trebui să dea de gândit oricui. Dacă toate aceste stări sunt prezente timp de peste două săptămâni, atunci putem vorbi despre o depresie. Astfel de tulburări duc de obicei la scăderea capacității de muncă, de studiu, duc la fluctuații mari de apetit, tulburări de somn, sentimente de neputință și chiar gânduri de moarte și suicid.

Însă, lucrul cel mai grav este că, de cele mai multe ori, oamenii care suferă de depresie nu recunosc și nu apelează la ajutorul specialistului. Ce-i drept, specialiştii ne sfătuiesc, în cazul în care stările nu sunt corelate cu alte suferinţe psihice, să apelăm mai întâi la metodele uşoare pentru a ne linişti. Tratamentul cu ceaiuri împtriva depresiei este una dintre metodele prin care putem încerca să nu lăsăm această boală să ne acapareze. Cu toate acestea, înainte de a începe un tratament cu oricare dintre ceaiurile anti-stres este indicat un consult la medicul specialist, în special dacă stările de stres şi nervozitate sunt de mult timp şi de lungă durată. Farmacia verde ne oferă numeroase posiblităţi de a ne linişti, plantele fiind cunoscute din vechime ca fiind remediile eficiente împotriva stările de tensiune.  

Cele mai bune remedii naturale 

După cum spuneam, farmacia verde este plină de ceaiuri care sunt bune pentru a ”ataca” simptomele depresiei. Despre acestea vă vom vorbi și noi, în continuare.

Ceaiul de roiniţă. Printre efectele acestuia se numără și faptul că tratează depresia cauzată de suprasolicitarea de fiecare zi, îmbunătăţeşte memoria, fiind totodată și un remediu excelent în nevrozele cardiace, în stări de anxietate, stări depresive, combate insomnia şi migrenele. Ceaiul de roiniţă mai scade tensiunea arterială, linişteşte sistemul nervos, băut fierbinte scade febra şi te linişteşte atunci când eşti răcit, calmează stările tensionate, combate probleme digestive care sunt asociate cu stresul.

Ceaiul verde. Acesta este considerat un adevărat ceai anti-stres datorită conţinutului de teanină, un compus care calmează nervii. El poate înlocui cafeaua, este un mod de a da jos kilograme în plus, te scapă de stres şi detoxifică organismul, dacă se consumă nu mai mult de una două ceşti pe zi. Cu toate acestea, există unele contraindicații în ceea ce-l privește: ceaiul verde conţine cafeină, de aceea este recomandat să nu se bea seară, pentru că există riscul să alunge somnul. De asemenea, persoanele hipertensive ar trebui să-l evite.

Ceaiul de tei. Este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale folosite de români pentru a combate sările de şi insomnia. Florile parfumate sunt printre cele mai cunoscute leacuri naturale cu efect calmant şi liniştitor. Băut seara înainte de culcare, ceaiul de tei este relaxant, calmant, uşor sedativ, liniştitor,  parfumat, alungă insomnia, este apreciat că o băutură magică, ideală pentru un somn liniştit şi odihnitor.

Ceaiul de păducel. Acest ceai linişteşte, luptă împotriva depresiei şi vindecă inima. Florile sale albe sunt apreciate ca fiind cel mai puternic medicament în tratarea bolilor de inimă şi a bolilor cardio-vasculare. În plus, este liniştitor, combate insomnia, anxietatea, stresul, stările de emotivitate excesivă, este benefic pentru persoanele care suferă de atacuri de panică şi tristeţe. El e recomandat în special persoanelor care acuză simptome cardio-vasculare, pentru că dilată vasele de sânge, scade tensiunea arterială şi întăreşte inima.

Ceaiul de floarea pasiunii. Medicii recomandă ceaiul din această plantă ca fiind indicat pentru calitățile sale benefice în remedierea problemelor de stres. Acest ceai a devenit unul dintre cele mai populare din Europa pentru tratarea insomniei, depresiei și anxietății. Această plantă este folosită și pentru scăderea tensiunii arteriale, pentru a preveni tahicardia de origine nervoasă, dar și pentru tratarea nevralgiilor.

Ceaiul de valeriană. Deși tratează insomnia, tratamentul cu valeriană nu te va face somnoros în timpul zilei, ci doar te va ajuta să te relaxezi, somnul instalându-se mai ușor, doar dacă ești obosit, dar nu poți să închizi ochii. Acționează ca un sedativ natural, reducând anxietatea, precum și alte stări de neliniște, teamă, cum ar fi depresia, stresul de zi cu zi. Poate ajuta la oprirea spasmelor musculare și convulsiilor, acționând doar complementar cu tratamentul epilepsiei, și nu ca substitut. Unul dintre avantajele majore ale acestui ceai este faptul ca nu creează dependență.

Ceaiul de angelică. Ce-i drept, mai puțin cunoscut, ceaiul de angelică, mai cunoscută poate după apelativele „iarba celor 7 îngeri” sau „hrana îngerilor”, este un bun remediu în caz de tulburari psiho-emoţionale. Pentru a fi folosită așa cum trebuie, această plantă se infuzează timp de 10-15 minute o lingură de rădăcini, seminţe și tulpini de plantă în 250 ml de apa clocotită. Se beau două-trei cani pe zi, înainte de masă. Din rădăcinile uscate ale plantei se face un decoct din 10-15 g la 500 ml apă. Se fierb timp de 10-15 minute la foc mic. De asemenea, tinctura de angelică se administrează în doze de 10 pâna la 30 de picături, de patru ori pe zi, diluate în puţin ceai sau apă. 

Ceaiuri împotriva depresiei mai puțin cunoscute 

Ceaiul din coajă de portocale este ceaiul care alungă depresia şi îţi readuce buna dispoziţie. Explicația vine din faptul că uleiurile eterice pe care le conţine au darul de a alunga melancolia, iar vitamina C îţi da energie. Se face o infuzie din coaja de la o jumătate de portocală şi 200 ml de apă. Pentru un gust şi mai bun poţi fierbe în apa de ceai un beţişor de vanilie. Aroma acestuia te va ajuta sa te relaxezi.

Romanița. Lista maladiilor, când se recomandă consumul de ceai de romaniță este foarte vastă. Printre acestea se află și formele ușoare ale depresiei, insomnia, nervozitatea.

Trandafirul. Prepară un ceai de trandafir, care în afară de faptul că vă ajuta în lupta cu depresia, vă veți ajuta organismul să lupte cu bronșita, faringita, răceala, nervozitate și stresurile.

Schisandra. În perioadă postoperatorie dar și în situațiile de depresie se recomandă ceaiul cu schisandră. De asemenea, ar fi indicată și pentru cei hipertensivi.

Iasomie. Ceaiul cu iasomie, cu acel gust specific pe placul multora dintre noi, ajută la ameliorarea stării nervoase și în situațiile de suprasolicitare

Cu toate acestea, trebuie să știți însă un lucru. Ceaiurile pentru depresie, pentru a putea avea efect, trebuie consumate doar la recomandarea medicului, și cu 20-30 de minute înainte de masă. De obicei, ceaiurile pentru depresie se prepară dintr-un amestec din una, două sau mai multe plante, urmând strict instrucțiunea de pe ambalaj. Dacă metoda de preparare lipsește, atunci ceaiul este făcut în felul următor: doza recomandată de plante se pune într-un vas emailat fierbinte, se toarnă apă clocotită de temperatura camerei și se pune la baia cu aburi.

Dacă este nevoie de infuzi, atunci aceasta se ține la baia cu aburi 15 minute, iar decocturile – 30 minute. După care se ia de pe foc și se lasă (decocturile – 10-15 minute, infuzia 45-50 de minute) la odihnit. Ulterior, acest ceai se toarnă în alt vas, restul plantelor se scurg și se strecoară prin tifon.

De subliniat că înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist cu ceaiuri împotriva depresiei. 

Lupta cu depresia este mai grea decât credeți 

Depresia este o boală care trebuie să nu fie neglijată și, mai ales, este o afecțiune în care suportul oferit de cei dragi este mai mult decât important. La fel ca și orice altă boală are simptomele ei, care nu trebuie neglijate: lipsa dispoziției, tristețe, frustrări.

Deseori, multe persoane confundă depresia cu reacția depresivă. În majoritatea cazurilor reacția depresivă apare în urma unui conflict și durează o oră sau o zi. Medicii spun că dacă starea depresivă durează mai mult de o săptămână sau două, atunci ea poate fi încadrată în niște criterii ce țin de boala propriu-zisă. De multe ori, atunci când cineva din jurul nostru suferă de depresie, nu îl considerăm pe acesta suferind și este luat în derâdere, cu toate că situația este gravă și are nevoie de ajutor specializat.

În ultimul timp, depresia se mai și prin dureri de cap, amețeli, greață, dureri de spate. Pacienții merg la medic, fac investigații, analize, dar până la urmă se dovedește că acestea ascundeau o depresie netratată.  Câteodată pacientul se tratează ani de-a rândul la diferiți medici, urmând tratamente de profil, însă fără niciun rezultat. În cazul depresiei, fiecare pacient are nevoie de atenție și tratament special, iar în ultimul timp numărul celor care suferă de depresie a crescut alarmant. Nu ignorați simptomele, indiferent că le observați la dumneavoastră sau la cunoscuți. Dacă depresia este descoperită la timp, atunci ea poate fi tratată. În afară de tratamentul medicamentos, și ceaiurile împotriva depresiei pot fi o alternativă bună.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *