Depresia bipolară, pe înțelesul tuturor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat publicității un raport în care a arătat că peste 2 milioane de români suferă de depresie, în timp ce la nivel mondial numărul celor afectaţi depăşeşte 350 de milioane. Medicii avertizează asupra incidenţei în creştere a depresiei, care se pare că a devenit deja „boala secolului“.

De altfel, psihiatrii susţin că tinerii din zilele noastre sunt mai depresivi decât cei din generaţiile trecute, deoarece factorii declanşatori sunt acum mai mulţi şi mai variaţi. Astfel, dificultăţile economice, şomajul, catastrofele şi conflictele cresc, în prezent, semnificativ riscul de depresie. La acestea se mai adaugă rata crescută a divorţurilor, plecarea părinţilor la muncă în străinătate, sau încercarea aproape disperată câteodată de a fi la înălţimea cerinţelor societăţii de consum. Prin urmare, psihologii trag un puternic semnal de alarmă şi consideră că tratamentul aplicat din timp poate opri boala să evolueze în forma sa cea mai gravă – dorinţa de sinucidere sau chiar sinuciderea.

Cum tinerii par și ei din ce în ce mai afectați de depresie, în cazul lor specialiștii mai susțin că aceasta a fost declanșată și de explozia de tehnologie şi de concepţii exportate, coroborat cu timpul din ce în ce mai puţin pe care părintele îl acordă copilului, lipsa de mişcare şi de activităţi sănătoase, monotonia. Să nu uităm de faptul că din cauză că suntem mereu pe fugă în încercarea de a ne îndeplini sarcinile la serviciu, iar apoi când ajungem acasă petrecem prea puțin timp cu copii, pe care-i acuzăm că nu înțeleg că toate sacrificiile le facem pentru ei, într-un final, tot la depresie se ajunge. De cele mai multe ori, în caz de depresie, este nevoie şi de ajutorul unui specialist, câteodată chiar de tratament medicamentos. Este foarte important să îi motivăm, să fim suportivi, pozitivi, prezenţi, disponibili şi deschişi. Nu uitați că depresia se vindecă, se ameliorează, se tratează. 

Depresia bipolară 

O formă aparte de manifestare a depresiei  este cea numită bipolară. Oamenii care suferă de sindrom bipolar trăiesc stări emoționale opuse. Au momente de depresie care evoluează în stări maniacale manifestate deseori prin impulsivitate, hiperactivitate și lipsa somnului. Fiecare stare poate dura chiar și câteva săptămâni. Cu toate acestea, nu există o perioadă standard. Durata și intensitatea stărilor de spirit variază pe scară largă în rândul persoanelor cu depresie bipolară. Printre simptomele specifice depresiei bipolare se mai numără și stima de sine exagerată, vorbirea continuă, focusarea excesivă pe o idee și gândurile suicidale. 

Semne care pot indica depresia bipolară 

Tocmai pentru că este atât de greu de diagnosticat, vă prezentăm în continuare câteva semne care pot indica că o persoană ar putea suferi de depresiă bipolară

1. Bună dispoziție ieșită din comun. După cum am spus și mai sus, depresia bipolară se caracterizează și prin episoade de manie și depresie. În timpul unui episod maniacal, unele persoane pot fi complet rupte de realitate. Totuși, hipomania, un alt simptom al acestei afecțiuni, se manifestă printr-o o stare de excitație care se ”traduce” printr-un episod de hiperactivitate. În aceste momente cel afectat este exuberant dar, cu toate acestea, fără să-și piardă simțul realității. Nivelul crescut de energie, de creativitate, stările euforice sunt simptome subtile, greu de depistat ca având legătură cu tulburarea bipolară. De asemenea, nu orice stare de acest fel poate fi un semn al depresiei bipolare, de aceea trebuie să fim foarte atenți. 

2. Imposibilitatea de a îndeplini sarcini relativ ușoare. Un alt semn care ne poate da de gândit este atunci când persoana respectivă are multe proiecte începute și neterminate, multe planuri care au fost abandonate, deși nu păreau greu de dus la bun sfârșit. Persoanele care suferă de depresie bipolară sunt la extreme. Astfel, atunci când se află în etapa hipomaniacală, pot fi extrem de eficiente și productive, dar în același timp atenția le poate fi distrasă foarte ușor și se pot apuca de zeci de proiecte fără să termine vreunul. 

3. Depresia. Persoanele cu depresie bipolară au și ele perioade, după acel ”boom” plin de energie, în care ”sunt la pământ”, cum se spune. Au un nivel scăzut de energie, le lipsește apetitul și au probleme cu somnul. Din păcate, antidepresivele obișnuite nu funcționează la aceste persoane, ba chiar la pot afecta starea, iar în unele situații mai grave, pot cauza chiar pierderea simțului realității. 

4. Irascibilitatea. Suferinzii de depresie bipolară vă pot contraria cu stările lor, experimentând simptome de manie și depresie în același timp. Pentru că și lor le este greu să-și înțeleagă stările, în aceste clipe devin foarte iritabile. Dar, din nou, acest lucru poate fi explicat prin faptul că avem cu toții zile noastre proaste. Tocmai de aceea este atât de dificil de izolat acest simptom. De obicei, iritabilitatea excesivă atrage atenția atunci când afectează relațiile cu cei apropiați sau când cel afectat recunoaște că nu se poate controla. 

5. Rapiditate în vorbire. Unii oameni au o logoree care te sperie, dar de multe ori așa e felul lor. De obicei îți poți da seama când cineva vorbește repede din cauza unei presiuni, iar cei care suferă de depresie bipolară se caracterizează prin faptul că pot avea momente în care să vorbească foarte repede, pot trece nejustificat de la un subiect la altul și, dacă altcineva vrea să ia cuvântul, nu-i acordă atenție, vorbind “peste” acesta. 

6. Probleme la locul de muncă. Persoanele cu depresie bipolară au deseori probleme la locul de muncă pentru că multe dintre simprome îi pot împiedica să își facă treaba.  

7. Consumul de alcool sau droguri. S-a observat că aproximativ 50% dintre persoanele cu sindrom bipolar au probleme cu consumul de alcool sau substanțe halucinogene. Ei au chiar și o justificare pentru aceste abuzuri. Astfel, atunci când se află în faza maniacală o fac pentru a se încetini pe ei înșiși, iar în faza depresivă tocmai pentru a-și îmbunătăți dispoziția.

Persoanele maniaco-depresive au accese depresive sau maniacale succesive, repetabile și, între fiecare episod al bolii, ele își regăsesc o funcționare psihologică absolut normală. Numărul acceselor este imposibil de prevăzut și depinde de evoluția naturală a bolii, personalitatea și vârsta pacientului, evenimentele care au loc de-a lungul existenței sale, contextul general. Unele persoane dezvoltă un episod maniaco-depresiv la intervale de 20 de ani, în timp ce la altele sunt mult mai dese.

Din păcate, ca urmare a acestor crize afective, persoanele cu depresie bipolară au probleme în a menține relațiile familiale, de prietenie și profesionale, au probleme la locul de muncă, performanțe scăzute, putând ajunge chiar la sinucidere. 

Ce e de făcut? 

Tulburarea bipolară afectează bărbaţii şi femeile în egală măsură. Și, potrivit psihiatrilor, persoanele care au rude cu tulburare bipolară au şanse mai mari să fie diagnosticate cu această afecţiune.

Pentru a ne da seama dacă într-adevăr este vorba sau nu de depresie bipolară, se recomandă consultul unui medic specialist. /acestea va vedea dacă este sau nu cazul, prin excluderea altor factori care ar putea cauza schimbările de dispoziţie. Aici ar putea infecţii ale creierului sau alte afecţiuni neurologice, abuzul de substanţe, problemele cu tiroida, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie, efectele secundare ale unor medicamente sau alte tulburări psihice.

Din păcate, nu există niciun test de laborator standard care să dea un răspusn clar, dacă persoana respectivă suferă sau nu de această afecțiune. pentru identificarea tulburării bipolare.De obicei, psihiatrul pune diagnosticul de depresie bipolară bazându-se pe istoria medicală a pacientului, pe starea sa de spirit şi pe alte simptome.

Prognosticul acestei boli depinde de altfel, înainte de toate, de personalitatea bolnavului. Acesta va avea o mare influență asupra calității îngrijirii medicale, asupra modului în care bolnavul va utiliza mijloace pe care psihiatrul i le poate pune la dispoziție pentru a trata accesele, a limita consecințele lor și preveni accesele ulterioare. Aceste mijloace sunt la ora actuală foarte eficiente.

Pentru ca boala să fie ținută sub control, este nevoie înainte de toate, de o supraveghere psihiatrică regulată și pe o bună colaborare dintre pacient și medic. În lipsa tratamentului adecvat, aproape o treime dintre persoanele care suferă de depresie bipolară încearcă să se sinucidă, și mai grav este că aproximativ un sfert din acestea reuşesc să o facă. De aceea, începerea cât mai devreme a tratamentului este foarte importantă. În primul rând, în cazurile uşoare ale bolii, psihiatrii recomandă săruri de litiu, care scad în intensitate episoadele maniacale şi reduc riscul de suicid de 6-10 ori. Dacă litiul nu are efectul scontat, se apelează la alte medicamente, de genul carbamazepinei. Neurolepticele şi antipsihoticele pot fi, de asemenea, de ajutor în tratarea bolii. Dar nu vă gândiți că medicația este suficientă pentru a lupta cu depresia bipolară. Tratamentul medicamentos are doar rolul de a uşura simptomele bolii, pentru înţelegerea afecţiunii şi pentru reintegrarea socială fiind necesari ani buni de psihoterapie. Pentru că face parte din categoria afecțiunilor recurente, tulburările bipolare necesită un tratament îndelungat, fiind necesare combinații între tratamentul medicamentos și terapia psihiatrică adecvată în controlul bolii. Din păcate, unii bolnavi nu continuă administrarea tratamentului antidepresiv sau îl iau sporadic. Este deosebit de important ca medicamentele să fie luate în continuare așa cum au fost ele prescrise, chiar și după ce simptomele au dispărut pentru a se prevenii recăderea sau agravarea simptomelor depresive.

Cele prezentate de noi mai sus sunt doar un mic semnal de alarmă. Dacă tu sau altcineva credeți că știți vreun cunoscut că ar putea suferi de depresie bipolara, vă rugăm să fiți alături de el și să solicitați sfatul medical profesionist, care vă va spune tot ce trebuie făcut în continuare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *