Depresia la bărbați: Definiție, cauze, simptome și tratamente

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Depresia este o afecțiune care nu ar trebui să fie tratată cu indiferență. Totuși, în societatea noastră, depresia la bărbați este multe ori ignorată și această atitudine din nefericire duce la multe probleme. Depresia la bărbați trebuie privită dincolo de miturile contemporane care spun că ei nu sunt afectați, întrucât cu toții suntem afectați de aceste probleme contemporane fie că ne place sau nu.  

În SUA, în fiecare an, sunt descoperiți undeva la 6 milioane de bărbați care suferă de depresie. Acest lucru ne spune că această afecțiune există cu adevărat și că este nevoie ca aceasta să fie luată în considerare.

Ce favorizează depresia la bărbați?

Mulți consideră faptul că depresia la bărbați este un lucru sau o problemă a trecutului care nu se mai aplică și în prezent însă din păcate ea rămâne încă o boală a acestui secol. Nu prea contează statutul social, dacă ești sărac, bogat nici măcar nu contează vârstă sau cu ce te ocupi. Sigur, unele circumstanțe pot favoriza apariția ei în mod special.

Câteva exemple relevante în acest caz ar fi următoarele: unul din membrii familiei a suferit chiar el de depresie, stresul sau situațiile în care persoane dragi au fost pierdute în mod tragic. Acestea sunt unele dintre cele mai importante circumstanțe care pot favoriza apariția depresiei la bărbați.

Ce se întâmplă dacă nu tratăm depresia la bărbați și care sunt principalele sale simptome?

Depresia la bărbați poate aduce efecte extrem de negative în viața unei persoane dacă nu este tratată cu seriozitate. În unele cazuri extreme au fost raportate și sinucideri cauzate de simptomele acestei afecțiuni! Așadar,  un diagnostic corect este întotdeauna necesar și are puterea să aducă persoana în depresie pe un drum mai bun în viața sa atunci când este pus la timp. Bărbații în depresie își pot recâștiga pofta de viață, productivitatea pe plan profesional, energia și practic pot să revină la o viață normală atunci când se tratează corespunzător.

Simptomele depresiei la bărbați diferă destul de mult de la persoană la alta. Un lucru este cert: aceasta afecțiune nu va provoca lucruri tocmai bune în viața unei persoane dacă nu este diagnosticată și tratată la timp. Simptomele care sunt descrise de cele mai multe ori de persoane care suferă de depresie sunt: starea de tristețe continuă, neliniștea, lipsa de energie sau dorința de a face anumite lucruri.

Cu siguranță una din constantele depresiei este tristețea. Așadar știm că depresia la bărbați aduce multe minusuri, în primul rând în ceea ce privește felul în care se simt aceștia și felul în care oamenii din jur îi percep. Practic, depresia îți reduce potențialul și te tine mai mult sau mai puțin pe loc din orice punct de vedere.

Alte sentimente sau stări care  mai pot apărea  atunci când vorbim despre depresia la bărbați sunt stările constante și puternice de pesimism, tristețe sau disperare plus apariția neliniștii care aparent nu are un motiv anume însă care reușește să consume energie instant. 

Alte simptome care pot apărea

Depresia la bărbați poate fi însoțită de o stare de vinovăție la care nu există o explicație logică, o stare de neputință sau chiar de slăbiciune fizică și emoțională. Ce mai aduce depresia la bărbați în prim plan? Degradarea sigură a stimei de sine iar subiecții de obicei răspund foarte dificil la solicitări urgențe.

Pierderea de interes face și ea parte din alte simptome care pot apărea în cazul depresiei la bărbați. Aceasta este însoțită de lipsa de chef când vine vorba de a face aproape orice în fiecare zi. Dacă vorbim de realizarea unui proiect care trebuie să fie făcut,  subiectul nu acordă nici măcar o șansă finalizării acestuia, practic nici nu e început proiectul și subiectul simte deja că a eșuat. Activitățile mondene nu îi provoacă curiozitate și nici măcar vechile pasiuni nu îl mai impresionează. Chiar și ideea unor simple activități pare stresantă, de cele mai multe ori alegând să între în poziția de victimă și să descrie constant cât de mizerabil se simte sau să nu exprime nimic nici verbal nici prin gesturi.

Lipsa energiei, oboseală puternică. Activitățile care cer un proces de gândire mai îndelungat devin lente, la fel și mișcările corpului. Subiectul simte o oboseală profundă și constantă.  

Incapacitatea de concentrare și de a lua decizii, probleme cu memoria. Aspectele vieții profesionale și personale sunt complicate de acest timp de simptome, subiectul are greutăți când vine vorba de lucru, de a-și asuma diferite sarcini mai complexe, de a desfășura activitatea sa normală de zi cu zi. Acesta poate părea pierdut și absent din activitățile în care se implică, uneori subiecții își pun chiar și locul de muncă în pericol deoarece se reduce foarte mult din productivitatea lor.

Nici somnul sau trezitul nu scapă de efectele negative ale acestei afecțiuni. Depresia la bărbați afectează și aceste activități. Insomnia chiar devine destul de puternică și este însoțită de diferite tulburări ale somnului, lucru care de multe ori conduc la o stare nervoasă. Dacă subiectul nu poate dormi în timpul nopții, acesta se va gândi și mai mult la starea în care se află. Acest lucru face ca depresia la bărbați  să fie una și mai puternică sau dimpotrivă, subiectul poate dormi chiar și 10, 12 ore si când se trezește să nu se poată da jos din pas din cauza consumului interior de energie și a stării de apatie cauzate de depresia la bărbați.

Pierderea apetitului apare în cazurile de depresie la bărbați. Datorită sentimentelor care pot fi copleșitoare,  subiecții nici nu se mai ating de hrană de multe ori. Acest lucru duce la pierderea în greutate, lipsa de energie, o stare general proastă. Alți subiecți din cauza depresiei se pot manifesta la popul opus adică le crește apetitul și mănâncă mai mult. Acest lucru poate duce la creșterea în greutate, probleme de sănătate și alte complicații.

O stare de agitație continuă. Depresia la bărbați poate aduce și crize de furie în special atunci când subiecții au stări de iritare accentuate însoțite de agitație constantă. Această stare se traduce prin faptul că se pierde controlul, ei nu se pot stăpâni. Aceștia sunt bombardați de gânduri sumbre care îi macină în interior și pentru a putea scapă de ele uneori aruncă vina asupra celor din jur. Nici măcar soluția de a da vina pe persoanele din jurul lor nu funcționează, ci accentuează și mai mult starea depresivă.

Stres plus tensiune. Aceste simptome aduc oboseală și dureri fizice atunci când sunt resimțite în același timp. Câteva exemple relevante în acest caz sunt următoarele: dureri de burtă, dureri de cap, respirație dureroasă. Depresia la bărbați este atât de puternică încă poate afecta chiar și aspectul fizic al corpului și starea lui.

Tentative de suicid. Din păcate chiar și la acest lucru se poate ajunge din cauza unei depresii foarte puternice și riscul este mult mai serios la bărbați. Acest lucru este datorat faptului că încercarea de sinucidere e de obicei mai violentă și cu șanse mai mari de reușită. Acest efect extrem apare de regulă în cazul depresiei cronice și se transformă într-o soluție pentru subiect, o cale de a scăpa din situația sa aparent insuportabilă, fără nicio ieșire și care pare să fi devenit un iad.

Ce urmează?

Depresia la bărbați nu este o afecțiune ce poate fi vreodată ignorată însă din păcate cei mai mulți au tendința să amâne prezentarea la un specialist din diverse motive. Cu toate acestea, ar trebui să devenim conștienți de faptul că atunci când vine vorba de sănătatea și viața noastră nu există scuze. Ajutorul este cerut de multe ori atunci când depresia la bărbați este severă și procesul de recuperare va fi unul mai greu.

Chiar și atunci, motivația izvorăște de cele mai multe ori din dorința de a face pe plac unui membru al familiei. Totuși multe din cazuri au și un final fericit. Dacă este urmat un tratament adecvat, starea subiecților poate fi îmbunătățită. Primul pas pentru acest lucru este întâlnirea cu medicul de familie sau cu medici specialiști care vor face primele examinări. Acest lucru este important deoarece sunt eliminate din joc alte cauze care pot uneori duce la simptomele relatate.

Alte cauze care pot provoca aceste stări sunt: problemele cu tiroida, nivelul scăzut de testosteron, infecțiile virale. Acest prim pas e practic o evaluare, un istoric a tot ce s-a întâmplat până la acel moment: folosirea de droguri, gânduri cu tendințe sinucigașe, alte persoane cu tendințe depresive în familie. Toate aceste informații sunt căutate pentru a stabili starea actuală și intensitatea ei.

Pe baza diagnosticului inițial se decide și ce tratament va fi folosit. Medicii pot recomanda opțiuni de tratament medicamentos sau un proces de psihoterapie a cărui durata e dată din nou de intensitatea stării de depresiei. Depresia la bărbați așadar poate fi tratată. Dacă este recomandat un tratament medicamentos, adesea, subiectul va fi tentat să renunțe de cele mai multe ori repede la aceste medicamente și desigur acest lucru este o greșeală. Este o greșeală întrucât, dacă procesul este oprit, subiectul va ajunge din nou în aceeași stare și va relua procesul de la zero.

Dacă procesul recomandat va fi psihoterapia, aceasta durează de obicei undeva între 10 și 20 de săptămâni. Persoanele apropiate joacă și ele un rol destul de important în procesul de vindecare. Colegii de la muncă la fel, iar orice încurajare venind de la oricine este foarte utilă mai ales atunci când recuperarea începe. 

Modificări ale stilului de viață pentru tratarea depresiei la bărbați

Modificările pozitive ale stilului de viață pot contribui la eliminarea depresiei și la împiedicarea revenirii simptomelor specifice acesteia.

Dormiți suficient. Atunci când nu dormi suficient, simptomele depresiei tale pot fi mai rele. Deprivarea de somn exacerbează furia, iritabilitatea și starea negativă de spirit.

Reduceți stresul. Prea mult stres exacerbează depresia. O practică de relaxare zilnică poate ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie, la reducerea stresului și la creșterea sentimentelor de bucurie și bunăstare. Încercați yoga, respirația profundă, relaxarea musculară progresivă sau meditația.

Petreceți timp la lumina soarelui. Ieșirile organizate în afara orelor de program și expunerea la soare sunt factori care pot contribui la creșterea nivelului de serotonină și la îmbunătățirea stării de spirit. Faceți o plimbare, savurați-vă cafeaua afară sau dublați-vă beneficiile prin exerciții fizice efectuate în aer liber.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *