Există limită de vârstă pentru a purta aparat dentar?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Poate mai mult ca oricând, aspectul fizic contează indiferent de felul în care dorim să ne trăim viețile și indiferent de carierele pe care ni le construim. Un zâmbet frumos și sănătos este esențial dacă dorim să ne bucurăm de un aspect fizic îngrijit. Tocmai din acest motiv, din ce în ce mai multe persoane ajunse la vârsta adultă își doresc să urmeze un tratament ortodontic pentru îndreptarea și corectarea zâmbetului. Firește, cel mai indicat este ca aparatul dentar să fie purtat în perioada copilăriei sau de îndată ce se observă o aliniere necorespunzătoare a dinților sau o mușcătură defectuoasă.

Totuși, când vine vorba de purtarea unui aparat dentar, nu există nicio limită de vârstă. Foarte multe persoane trecute de vârsta de 18 ani se prezintă la specialistul ortodont pentru îndreptarea zâmbetului. Cu toate că nu există o așa-numită limită de vârstă, este necesar ca adulții care vor purta un aparat dentar să respecte anumite indicații suplimentare sau să urmeze tratamente adiționale care vor asigura succesul tratamentului ortodontic.

Ce trebuie să știe adulții înainte de purtarea aparatului dentar

În momentul în care copilul a dezvoltat deja toți dinții permanenți poate purta un aparat dentar, însă adulții vor trebui să îndeplinească mai multe cerințe pentru a se bucura de zâmbetul pe care și-l doresc la finalul tratamentului ortodontic. În primul rând, pentru ca un adult să poată purta aparat dentar este absolut necesar să aibă dinții sănătoși și osul maxilarului sănătos și puternic. Atât ortodonții, cât și alți experți recomandă ca aparatul dentar să fie montat doar dacă dantura pacientului este sănătoasă, pentru a se evita astfel consecințele nedorite, cum ar fi afecțiuni la nivelul maxilarului, boli gingivale sau carii dentare.

În al doilea rând, trebuie menționat faptul că dinții adulților au ajuns într-un punct în care au încetat să se mai dezvolte, ceea ce îngreunează corectarea problemelor mai severe. De exemplu, unele modificări structurale nu pot fi realizate doar cu ajutorul aparatului dentar – într-o astfel de situație, tratamentul ortodontic va fi acompaniat de o intervenție chirurgicală orală pentru a se obține rezultate bune. Desigur, situațiile variază de la pacient la pacient și nu sunt întotdeauna influențate de vârsta pacientului.

În al treilea rând, s-a menționat deja cât de importantă este sănătatea dinților, a osului gingival și a gingiilor înainte de montarea aparatului dentar, chiar și când vine vorba de purtarea unui aparat dentar foarte discret, așa cum este Invisalign, care presupune practic purtarea unor gutiere personalizate. De exemplu, dacă se constată că un pacient este foarte predispus la boli gingivale sau deja a fost diagnosticat cu o afecțiune gingivală, i se va recomanda să se consulte cu un parodontist înainte de montarea aparatului dentar. De asemenea, pot fi necesare alte tratamente, cum ar fi o plombă sau o intervenție pe canalul radicular dacă aveți carii sau se constată alte probleme. În general, cu cât ați neglijat mai mult igiena orală, cu cât ați consumat mai multe dulciuri și cu cât ați amânat vizita la medicul stomatolog, cu atât sunt șanse mari să fie necesare și alte tratamente înainte de purtarea aparatului dentar.

Atât timp cât dantura este sănătoasă înainte de începerea tratamentului ortodontic și se respectă regulile referitoare la purtarea corespunzătoare a aparatului dentar, atunci pacientul se poate aștepta la un zâmbet frumos și sănătos. În ciuda acestor cerințe, studiile arată că aparatul dentar oferă rezultate la fel de frumoase în cazul adulților ca și în cazul copiilor și adolescenților. Rata ridicată de succes este determinată de faptul că adulții tind să fie mai disciplinați și să respecte cu strictețe sfaturile și instrucțiunile medicilor stomatologi, ortodonți și altor profesioniști din domeniu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *