O bună sănătate orală înseamnă un corp sănătos

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Din ce în ce mai multe studii de specialitate arată că starea de sănătatea orală poate afecta starea generală de sănătate. Printre principalele boli care pot fi cauzate sau agravate de o stare slabă de sănătate orală se numără bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale, diabetul, nașterea prematură și bolile pulmonare. 

Studii recente efectuate la scară largă arată că riscurile cu care se confruntă femeile însărcinate și persoanele care suferă de diabet zaharat, boli cardiovasculare sau accidente vasculare cerebrale sunt mult diminuate dacă bolile gingivale sunt prevenite sau măcar tratate cu promptitudine. Iată de ce este atât de importat să mergeți cu regularitate la un cabinet stomatologic.

Sănătatea orală și bolile de inimă

Persoanele care suferă de afecțiuni gingivale sunt de două ori mai susceptibile să sufere o boală coronariană în comparație cu persoanele care nu au boli gingivale. Când o persoană suferă de o boală gingivală, bacteriile de la nivelul gurii pot intra în sânge, acolo unde produc proteine. Acest lucru poate afecta apoi inima, determinând ca trombocitele din sânge să rămână alipite în vasele de sânge ale inimii. Astfel, se pot forma mai multe cheaguri de sânge care reduc fluxul sanguin normal, așa că inima nu mai poate primi toate substanțele nutritive și oxigenul de care are nevoie. Dacă fluxul sanguin este grav afectat, acest lucru poate duce la un atac de cord.

Sănătatea orală și diabetul

Persoanele care suferă de diabet zaharat au mai multe șanse să dezvolte boli gingivale spre deosebire de persoanele fără diabet. În general, persoanele diabetice sunt mai predispuse la infecții și se vindecă mai greu. Persoanele care nu știu că suferă de diabet sau care nu primesc un tratament corespunzător, sunt în mod special expuse unor riscuri mari. Dacă aveți diabet, este important ca orice boală gingivală să fie diagnosticată, deoarece poate crește nivelul de zahăr din sânge. Cercetările recente arată, pe de altă parte, că persoanele care suferă de boli gingivale pot dezvolta diabet zaharat.

Sănătatea orală și nașterea prematură

Femeile însărcinate care suferă de afecțiuni gingivale au de trei ori mai multe șanse să nască prematur, iar drept urmare, bebelușul va avea o greutate mică la naștere. Cifrele arată că există o șansă de unu la patru ca o femeie însărcinată care suferă de afecțiuni gingivale să dea naștere înainte de împlinirea a 35 de săptămâni de sarcină. Se crede că bolile gingivale pot ridica nivelurile substanțelor chimice care provoacă travaliul. Tratamentul corect al bolilor gingivale înainte sau în timpul sarcinii poate reduce riscul unei nașteri premature.

Sănătatea orală și bolile pulmonare

Persoanele care suferă de afecțiuni gingivale au mai multe bacterii în gură și pot dezvolta infecții toracice bacteriene. Foarte expuse acestui risc sunt persoanele fragile și vârstnicii care pot suferi de pneumonie. Prin urmare, o bună igienă orală pentru acest grup de persoane este deosebit de importantă.

Care sunt simptomele bolilor gingivale?

Dacă aveți oricare dintre următoarele simptome care indică o boală gingivală, ar trebui să vă prezentați cât mai urgent la un cabinet stomatologic:

  • Gingii inflamate, care sângerează mai ales în timpul periajului
  • Un gust neplăcut în gură
  • Respirație urât mirositoare
  • Dinți care se mișcă
  • Infecții regulate la nivelul gurii.

Medicul dentist trebuie să fie pus la curent în privința stării personale de sănătate. Este deosebit de important să îi spuneți dacă sunteți însărcinată sau dacă suferiți de boli de inimă, de diabet, de boli pulmonare sau dacă ați avut vreodată un accident vascular cerebral. De asemenea, trebuie să îi comunicați toate medicamentele pe care vi le administrați, deoarece acestea pot afecta atât tratamentul, cât și sănătatea orală.

Multe persoane se întreabă dacă bolile gingivale sunt ereditare. Deși există unele dovezi că bolile gingivale se desfășoară în familii, principala cauză este placa care se formează pe suprafața dinților. Pentru a preveni afecțiunile gingivale, trebuie să vă asigurați că eliminați toată placa în fiecare zi prin periere și prin curățarea interdentară.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *