Suferim de tristețe sau de depresie? Cum ne putem da seama?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Este normal ca din când în când să ne simțim puțin melancolici, neliniștiți sau stresați, și asta pentru că presiunile sociale, cariera și alți factori ai stilului de viață modern alimentează zi de zi tot felul de stări tulburătoare care, la un moment dat, fie ne fac să explodăm, fie să ne simțim blocați sau tensionați peste măsură. Desigur, este absolut firesc să avem și zile când nu ne simțim tocmai grozav, dar dacă vă macină un sentiment neîncetat de lipsă de speranță, care vă împiedică să vă bucurați de ceea ce iubiți cel mai mult și de ceea ce vă pasionează, poate fi momentul să aruncați o privire mai atentă asupra sentimentelor care vă tulbură.

La nivel global, se estimează că cel puțin 7% dintre adulți prezintă depresie clinică, ceea ce înseamnă că în acest moment, zeci de milioane de persoane se confruntă cu stări sumbre. Chiar dacă cel mai frecvent semn al acestei boli este un sentiment profund de disperare, depresia ne afectează pe fiecare dintre noi în moduri diferite. În plus, nu toți cei care sunt depresivi experimentează același tip de simptome, iar nivelul de intensitate poate varia în funcție de circumstanțele fiecăruia.

Pe de altă parte, tristețea este o reacție normală și umană la aceste vremuri provocatoare pe care le trăim și, în cele din urmă, poate dispărea. Tristețea poate fi o caracteristică a depresiei, dar foarte multe persoane diagnosticate cu depresie nu se simt deloc triste. Prin urmare, devine destul de dificil să ne dăm seama dacă suferim de depresie sau suntem triști. Dacă aveți oricare dintre următoarele simptome cel puțin două săptămâni, este posibil să suferiți de depresie, potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală:

  • Lipsă de concentrare

Dacă descoperiți că termenele, angajamentele sau erorile de rutină par să fie mai frecvente ca oricând și vă aflați mai tot timpul într-o stare ciudată de confuzie, acesta poate fi un semn al depresiei. Dificultatea de a vă concentra, de a vă aminti detaliile și chiar lucrurile importante, precum și dificultatea de a lua decizii este o consecință a creierului preocupat de posibilele motive de tristețe, ceea ce duce la o gândire nefocalizată și, eventual, la luarea unor decizii surprinzătoare și care nu vă sunt specifice.

  • Apetit și/sau schimbări de greutate

Deoarece depresia ne poate trimite într-o stare de izolare, de lene și de lipsă totală de chef, mulți dintre noi putem prezenta o pierdere a apetitului. Unele persoane uită cu desăvârșire să mănânce, unele mănâncă doar gustări nesănătoase, iar alte persoane își pierd interesul pentru a-și găti mesele. Se poate întâmpla și invers, și anume să simțim tot timpul o senzație de foame care ne determină să mâncăm prea mult, și asta pentru că organismul încearcă să își găsească confortul și alinarea în mâncare.

  • Sentimente copleșitoare de frică

Sentimentul de a fi panicat sau neliniștit poate fi un alt indiciu al unei posibile depresii. Atunci când ne confruntăm cu situații noi, putem simți anxietate, anxietatea fiind o senzație constantă de gânduri obsesive și de panică, care pot duce la simptome fizice, cum ar fi bătăi excesive ale inimii, transpirație abundentă și probleme de somn.

  • Pierderea interesului pentru hobby-uri

Poate că de abia așteptați serile când mergeați la sală sau la un curs de yoga sau poate că vă făcea plăcere să gătiți cina și să vă chemați prietenii în vizită, iar deodată, toate aceste plăceri nu mai au nicio sclipire sau nu mai găsiți motivația, ori dorința de a face toate acestea. Depresia ne face apatici față de interesele care odinioară ne ofereau bucurie și mulți dintre noi încetăm să ne mai angajăm în activități care ne pot stimula starea de bine.

Cele scrise aici reprezintă doar un mic fragment al posibilelor semne de depresie. Dacă rutina zilnică și funcționarea normală vă sunt întrerupte de aceste simptome primare, este indicat să discutați cu prietenii apropiați, să vă prezentați la un medic și să încercați, întâi de toate, să optați pentru tratamente naturale, așa cum veți găsi pe megastore-ul farmaceutic online Mattca, precum ceaiuri, uleiuri esențiale sau săruri de baie. Doar la recomandarea medicului, vă puteți administra tratamente medicamentoase, și asta pentru că multe medicamente pentru tratarea depresiei sunt însoțite de efecte secundare. Mai trebuie subliniat faptul că depresia nu semnifică o slăbiciune sau un defect de caracter și nici nu este o stare pe care să o puteți înlătura cu una, cu două. Dacă considerați că vă confruntați cu depresie, este important să solicitați un tratament profesional!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *