Depresia poate ucide. Știi cum să o recunoști?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Depresia face tot atâtea victime ca și cancerul. O dată la 40 de secunde, undeva în lume, o persoană se sinucide din cauza depresiei. Diferența majoră dintre cele două afecțiuni cumplite constă în faptul că depresia se poate trata și vindeca complet. Însă cei mai mulți depresivi nu ajung nici măcar să fie diagnosticați! Își trăiesc suferința în tăcere, iar apropiații nu-și dau seama că aceștia au nevoie de ajutor. De aceea, de multe ori se ajunge la situații dramatice. Persoana depresivă renunță să mai lupte și alege să-și ia viața ca să pună capăt suferinței. Pentru a evita astfel de tragedii, fiecare dintre noi ar trebui să știe care sunt simptomele depresiei. Le putem vedea la un coleg, la un om iubit sau la noi înșine. Este important să le recunoaștem pentru a lua măsuri din timp.  

Depresia poate ucide. Stii cum sa o recunosti1

Picture 1 of 1

10 simptome ale depresiei

Depresia afectează toate registrele vieții unui om. Iar bolnavul are variate simptome: emoționale, cognitive, fizice și comportamentale.

Iată care sunt principalele simptome după care o poți recunoaște:

1.Dispoziția depresivă. Este o stare apăsătoare, de amărăciune și neajutorare cronice și profunde. Un depresiv este mereu abătut, nu zâmbește, vede totul în negru, nimic nu-l mai bucură și nu mai găsește sens în nimic.

2.Pierderea interesului și a plăcerii. O persoană ce suferă de depresie ajunge, încet dar sigur, să nu mai vrea să întreprindă absolut nimic. Inițial se implică, din inerție, în activități pe care le făcea cu plăcere altă dată. Se retrage, apoi, treptat din fiecare dintre ele și devine inert, inactiv.

3.Schimbări ale apetitului alimentar. O persoană care suferă de depresie va avea tulburări ale poftei de mâncare. Felurile considerate odinioară delicioase nu-i vor mai stârni niciun interes. Depresivul va ajunge să mănânce tot mai puțin și nu va simți nicio satisfacție.
4.Dereglarea somnului și insomnie. Somnul este și el grav afectat de depresie. Bolnavul nu mai poate să adoarmă. Iar, atunci când o face totuși, are un somn agitat și se va trezi de mai multe ori peste noapte.

 
5.Agitație sau lentoare psihomotorie
. Depresivul va avea episoade de maximă agitație ce alternează cu perioade de lentoare. Gesturile sunt în general mecanice și dau persoanei un aspect de robot.


6.Scăderea energiei
. Oboseala continuă și epuizarea fizică vin și ele la pachet cu depresia.

7.Modificarea greutății corporale. În general, persoanele depresive slăbesc drastic.


8.Scăderea capacității de concentrare
. Depresivul are un deficit marcat de concentrare și atenție. Totodată, va întâmpina dificultăți în a lua chiar și cele mai simple decizii.

7.Senzația de inutilitate și sentimente de  vinovăţie. Sunt stări extrem de dificil de suportat, ce transformă viața persoanei depresive într-un coșmar.  


10.Pesimism până la gânduri de moarte sau de suicid
. Odată ce nu mai simte plăcere și nu mai găsește sens în nimic, depresivul percepe viața ca pe o experiență insuportabilă. Nu se mai poate valoriza pe sine însuși și ajunge să creadă că singura soluție de a se salva din infern este moartea.

În cazul în care te confrunți cu aceste probleme sau remarci că o persoană apropiată ție prezintă aceste simptome, apelează urgent la ajutorul unui specialist! Medicul va stabili disagnosticul pe baza unor scale de evaluare. Și tot el va recomanda tratamentul adecvat: medicație combinată cu psihoterapie.

Sursa foto: strangerdiaries.files.wordpress.com, featurepics.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *