Depresia post-partum poate deveni periculoasă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Multe dintre femeile care au născut, marcate de schimbările sarcinii, ale apariției copilului, dar și de cele hormonale, unele mămici înainte sau după naștere luptă cu o stare pe care n-o pot controla, dar care poate fi tratată. Specialiștii susțin însă că sunt și cazuri mai grave, când această stare poate trece în depresie antenatală sau postnatală. Se declanșează în special dacă în familie nu există un mediu prielnic pentru viitoarea mamă, în urma nopților nedormite, a oboselii sau și din cauza faptului că tânăra nu era, poate, pregătită să devină mamă.

depresie postpartum 1

Picture 1 of 5

Psihologii consideră ca mamele sunt copleșite de emoții, devin melancolice și triste, chiar dacă și-au dorit foarte mult un copil.

Starea acestora le este cunoscută multor mămici care au trecut prin experiența nașterii. Doctorii spun că astfel de stări apar înainte, dar și după naștere. În această perioadă, spun psihologii, femeile au parte de un dezechilibru psiho-emoțional: plâng, sunt sensibile la vorbe, fac panică în legătură cu sănătatea copilului sau refuză să aibă grijă de copil, etc. Dacă membrii familiei nu sunt alături de ele, iar trăirile lor din această perioadă sunt ignorate, atunci melancolia, îngrijorările excesive și tristețea se pot transforma în depresie postnatală, explică medicii, iar mama poate avea stări de anxietate, îi scade pofta de mâncare, are tulbulări de somn, nu se poate concerta asupra unei activități. De asemenea, această stare poate dura câteva luni și poate fi moderată sau severă, iar uneori are și simptome psihotice. Pacienta se simte vinovată, consideră că din cauza ei suferă toată lumea, începe să se învinovățească singură, apar idei delirante, iar alteori niște voci acuzatoare.

În cazul în care starea mamei se agravează, medicii recomandă internarea acesteia, deoarece ea devine periculoasă pentru ea, dar și pentru copil. Medicii specialiști susțin în cazul depresiei post-partum, în cea mai mare parte este vorba despre o predispoziție genetică de boli mintale sau depresie. Nu este însă singura cauză, iar nașterea în sine este un factor foarte stresant pentru o femeie, iar o femeie pregătită insuficient ar putea prezenta o stare depresivă. O bună parte dintre femei nu-și dau seama că nasc un copil care are nevoie de îngrijire, protecție etc. La aceasta se mai adaugă și oboseala, nopțile nedormite, colicii celui mic. Odată ce au fost tratate, femeile pot reveni la viața lor normală, au grijă de ei și de copii. Unele își revin în 3-5 săptămâni, dar uneori este nevoie de câteva luni pentru ca mama să fie iar ca înainte. Totodată, pentru îmbunătățirea stării mamei sau chiar și pentru prevenirea unor stări depresive, medicii recomandă familiilor să susțină și să ajute proaspăta mămică. După naștere, mama ar trebui să fie activă, să iasă la plimbare, să comunice, să aibă activități în fiecare zi, astfel încât gândurile rele să nu apuce să pună stăpânire pe psihicul ei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *