Depresia postnatală. Cum o recunoşti

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

După o perioadă de nouă luni în care mama aşteaptă cu nerăbdare sosirea pe lume a micuţului, aceasta constată că micuţa minune a adus cu sine o serie foarte mare de schimbări. Schimbări la nivelul aspectului fizic al mamei, schimbări de program, de preocupări, de priorităţi, de griji, bucurii şi tristeţi.

Fiecare tânăra mamă face faţă acestei avalanşe de modificări mai uşor sau mai greu.

Modificările hormonale pe care le implică sarcina şi naşterea sunt răspunzătoare pentru starea de irascibilitate a tinerei mame, pentru modificările necontrolate de dispoziţie şi pentru slăbiciunea fizică cu care se confruntă.

Atenţia pe care o solicită micuţul este răspunzătoare pentru nopţile nedormite, pentru primele ore grele de alăptat, pentru dieta impusă de colici,  pentru puţinul timp destinat activităţilor de alt tip şi pentru toate modificările survenite în viaţa mamei şi a familiei.

Însă atunci când tânăra mamă nu poate dormi chiar dacă are timp şi posibilitatea să o facă, atunci când plânge necontrolat şi nu se poate concentra pe nevoile copilului considerând că este total depăşită de situaţie, atunci când refuză să se îngrijească, să se spele, să-şi schimbe hainele, atunci când consideră că toţi ceilalţi se simt bine numai ea este pedepsită să se ocupe de copil, atunci este vorba despre depresia postnatală. Depresia se instalează pe fondul oboselii inevitabile survenite în urma naşterii şi orelor de nesomn, pe teama că nu poate face faţă noii posturi de mamă, pe frici ascunse în care copilul ar putea păţi ceva şi, în general, pe percepţia fiecărei tinere mame faţă de  tumultul de schimbări pe care l-a adus naşterea. Unele mame acceptă cu toată bucuria şi iubirea aceste schimbări, altele realizează că nu aşa şi-au imaginat ele venirea pe lume a unui copil.

Sunt şi stadii grave de depresie postnatală în care mama se poate pune în pericol, uneori chiar şi pe micuţ. Sunt extrem de rare, dar trebuie avut grijă în faţa oricărui semn că tânăra mamă s-ar  afla în depresie.

În primul rând trebuie tratată cu înţelegere şi iubire, trebuie găsite căi prin care să fie ajutată la îngrijirea bebeluşului şi, dacă membrii familiei consideră că este necesar, trebuie apelat la un psiholog care o va învăţa atât pe mamă cât şi pe ceilalţi membrii, în special pe tată, cum să abordeze problema, cum să se regăsescă în acestă nouă postură, cum să descopere căi prin care să-şi îndeplinească rolul de tânără mamă, frumos, cu iubire şi bucurie.

Venirea pe lume a unui copil este un moment unic. Cu ajutorul unui specialist, o tânără mamă care a alunecat în depresia postnatală poate găsi calea de a se reechilibra şi de a se bucura de minunea din viaţa ei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

0 Responses

  1. Buna ziua am si eu o intrebare de cand am nascut sunt foarte agitata vulnerabila si nu ma mai pot controla ma enervez foarte repede asi vrea sa stiu daca e de la stres nici nu prea dorm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *