Obiceiurile de acasă cu importanță majoră în dezvoltarea emoțională a copilului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Când majoritatea oamenilor se gândesc la părinți, își imaginează schimbarea scutecelor, timpii de hrană dezordonați și cum își urmăresc copilul care țipă printr-un magazin alimentar aglomerat. Dar părinții depășesc cu mult cerințele pentru satisfacerea nevoilor fundamentale de supraviețuire ale copilului, având o influență semnificativă și asupra modului în care se manifestă copiii, inclusiv personalitatea, dezvoltarea emoțională și obiceiurile comportamentale ale acestora, precum și o serie de alți factori esențiali.

Este important pentru dezvoltarea generală a copiilor ca părinții să fie suficient de prezenți pentru a-i sprijini, iar acest sprijin favorizează încrederea și creșterea în multe domenii. Aici vom explora modul în care părinții pot influența dezvoltarea emoțională a copiilor lor.

Rolul părinților în dezvoltarea emoțională a copiilor

Uneori, simpla prezență fizică nu este suficientă. Părinții care se află în apropiere dar care nu sunt investiți sau receptivi emoțional tind să crească copiii care sunt mai puțin implicați în jocul sau activitățile lor. Un studiu care studiază legătura dintre investiția părinților și competența copiilor sugerează faptul că implicarea emoțională a părinților are cu adevărat importanță și afectează rezultatul competenței și reglementării emoționale a copilului lor.

Părinții ar trebui să țină cont de acest lucru atunci când iau în considerare calitatea timpului pe care îl petrec cu copiii lor, deoarece dacă nu investesc suficient timp și angajament în a-și susține emoțional copilul, acesta se va strădui să învețe singur cum să-și regleze emoțiile și să interacționeze cu ceilalți în mod corespunzător. Stilul relațiilor de atașament timpuriu prezic ulterior dezvoltarea emoțională a copiilor. Astfel de variații nu sunt reflecții ale trăsăturilor genetice ale copilului, ci ale istoriei interacțiunii acestuia cu părintele său.

Acest lucru sugerează faptul că stilurile de atașament nu sunt înnăscute, ci sunt determinate de modul în care părinții interacționează cu copilul lor de la naștere. Studiile de atașament longitudinal arată faptul că acei copii care au parte de un atașament anxios ar putea fi tulburați emoțional și vor avea o stimă de sine scăzută. Dacă forma de atașament are un impact atât de mare asupra copiilor, este clar că părinții trebuie să-și trateze copiii în moduri care favorizează atașamentul sigur, pentru ca aceștia să devină adolescenți și adulți stabili emoțional.

Efectele mamei depresive asupra dezvoltării emoționale a copiilor

Un factor important în dezvoltarea emoțională a copiilor este modul în care se comportă îngrijitorii și s-au făcut studii pentru a fi identificate efectele mamei depresive asupra dezvoltării emoționale a copiilor. Mamele deprimate au gânduri, atitudini și comportamente negative, iar copiii, datorită faptului că se află într-un mediu stresant împreună cu mama, ajung să fie puși în pericolul a-și dezvolta propriile probleme emoționale.

Faptul că mamele deprimate sunt susceptibile de a fi indiferente față de copiii lor, le pune în situații mai puțin pozitive din punct de vedere social și, în general, oferă mai puțină stimulare copiilor lor, punându-i pe aceștia într-un dezavantaj pentru a obține o dezvoltare emoțională normală. Un aspect cheie al dezvoltării emoționale la copii este învățarea modului de a-și regla emoțiile. Copiii văd cum părinții lor manifestă emoții și interacționează cu alte persoane și imită ceea ce văd la părinții lor pentru a-și regla propriile emoții.

Temperamentul unui copil joacă, de asemenea, un rol în reglarea emoției, ghidată de stilul parental pe care îl urmează. De exemplu, copiii mai predispuși la emoții negative sau episoade de furie sunt profund afectați de părinții ostili și neglijenți, ceea ce duce adesea la probleme și mai grave la nivelul comportamental.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *