Problemele emoționale pot să iasă la suprafață ca dureri fizice. Vezi legătura dintre ele!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cât de mult afectează emoțiile durerea cronică? Foarte mult, potrivit specialiștilor în depresia indusă de traume. De cele mai multe ori, reacția noastră imediată la durere este aceea de a lua măsuri pe termen scurt pentru a o face să dispară. În timp ce medicamentele pot fi utile în ameliorarea simptomelor (dureri de cap, articulații și dureri musculare), acestea nu fac prea mult pentru a aborda cauza care stă la baza durerii.

Trebuie să onorăm durerea și să încercăm să înțelegem motivele fizice și emoționale din spatele acesteia. Această abordare holistică, combinând echilibrul și armonia dintre trup și suflet, este cheia asigurării bunăstării pe termen lung. Cheia pentru atingerea acestui echilibru este ceea ce specialiștii numesc feedback pozitiv, reprezentat de pașii pe care îi faceți pentru a vă îmbunătăți bunăstarea corpului și care vă vor oferi puterea de a aborda problemele emoționale care stau la baza durerii fizice. 

Legătura dintre durerea cronică și problemele emoționale

Studiile au arătat faptul că durerea cronică nu poate fi cauzată doar de răniri fizice, ci și de stres și probleme emoționale. În special, persoanele care au prezentat traume și suferă de tulburare de stres posttraumatic (PTSD) sunt adesea supuse unui risc mai mare de a dezvolta dureri cronice. Durerea cronică este definită ca o durere fizică prelungită care durează mai mult decât ar trebui să permită procesul natural de vindecare.

Această durere ar putea proveni din leziuni, inflamații sau nevralgii și neuropatii (tulburări ale nervilor), dar unii suferă de aceasta în absența oricăreia dintre aceste condiții. Durerea cronică poate debilita capacitatea cuiva de a se deplasa cu ușurință, poate împiedica funcționarea normală a organismului acestei persoane, iar încercarea de eliminare a durerii poate duce la dependența de medicație specifică. Durerea cronică este adesea însoțită de sentimente de deznădejde, depresie și anxietate.

Stresul emoțional provoacă și dureri fizice

Mulți oameni sunt deja familiarizați cu faptul că stresul emoțional poate duce la dureri de stomac, sindromul de intestin iritabil și dureri de cap, dar nu ar putea să știe că poate provoca și alte probleme fizice și chiar dureri cronice. Un motiv logic pentru acest lucru constă în faptul că studiile au constatat că, cu cât sunt mai îngrijorați și stresați, cu atât mai tensionați sunt mușchii, cu timpul, determinându-i pe aceștia să devină obosiți și ineficienți.

Mai subtil, s-ar putea dezvolta simptome psihosomatice sau simptome legate de stres din cauza problemelor emoționale nerezolvate. Acestea nu sunt descoperiri noi întrucât cercetătorii au studiat interrelația minții / corpului  timp de câteva decenii din cauza importanței acestei legături. Experții au observat că trăirea unui eveniment traumatic poate avea un impact asupra dezvoltării durerii. De fapt, aproximativ 15-30% dintre pacienții cu durere cronică suferă, de asemenea, de PTSD.

Experții în traume explică faptul că trauma se întâmplă atunci când capacitatea noastră de a răspunde la o amenințare percepută de organism este într-un fel copleșitoare. Majoritatea cercetătorilor nu sunt de acord cu privire la o definiție precisă a traumei, dar sunt de acord că un răspuns tipic la traume ar putea include simptome fiziologice și psihologice, cum ar fi amorțirea, coșmarurile, flashback-urile, neajutorarea și comportamentul ezitant.

În timpul unui eveniment traumatic, sistemul nervos intră în modul de supraviețuire și uneori întâmpină dificultăți în revenirea din nou la modul normal, relaxat. Dacă sistemul nervos rămâne în modul de supraviețuire, hormonii de stres cum ar fi cortizolul sunt eliberați în mod constant, provocând o creștere a tensiunii arteriale și a zahărului din sânge, ceea ce poate, la rândul său, reduce capacitatea sistemului imunitar de a se vindeca. Simptomele fizice încep să se manifeste atunci când corpul este în primejdie constantă.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *