Agresivitate copii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Există o tot mai mare îngrijorare cu privire la incidența comportamentului agresiv în rândul copiilor și adolescenților. Este o problemă complexă și deosebit de gravă, care trebuie înțeleasă cu atenție de către părinți, profesori și alți adulți. Copiii de vârsta  preșcolara, şcolară și adolescenții pot prezenta un comportament agresiv și mulți părinți sau adulți care asistă la un astfel de comportament ar trebui să se autosesizeze, nicidecum să considere că este doar o fază prin care trec copiii.

Comportamentul violent în rândul copiiilor și adolescenților poate include o serie de atitudini și manifestări, precum manifestări explozive în comportament, agresiuni fizice şi verbale, încercărea de a-i răni pe alții, gânduri de suicid sau de violenţa îndreptată către altă persoană, folosirea de arme, cruzime față de animale, distrugerea intenționată a proprietății și vandalismul.

Care sunt cauzele comportamentului agresiv la copii?

Fenomenul de agresivitate copii a fost amplu studiat și, în urma numeroaselor studii de specialitate care s-au efectuat, s-a ajuns la concluzia că o interacțiune complexă sau o combinație de factori conduc la un risc crescut de comportament agresiv. Printre acești factori se numără și un comportament anterior plin de agresivitate copii, caracteristici genetice, expunerea la violența prezentată de mass-media la TV, în filme sau în alte produse mediatice, consumul de droguri și / sau alcool și prezența armelor de foc în casă.

De asemenea, fenomenul de agresivitate copii poate să apară dacă copilul a fost, la rândul său, victima unui abuz fizic și / sau abuz sexual sau victima unei agresiuni. Expunerea la agresivitate pasivă sau activă în casă și / sau în comunitate poate amplifica caracterul agresiv al unui copil, asupra celorlalţi sau propriei persoane. În cele din urmă, comportamentul de agresivitate la copii poate fi cauza unor factori social-economici stresanți ai familiei, inclusiv sărăcie, șomaj, abandon familial, factori emoţionali – divorț, decesul unuia dintre părinți, sau pierderea sprijinului din partea familiei sau de natură fizică – leziuni cerebrale, boli genetice/ereditare sau alte tipuri de tulburări: de comportament, de conduită, de personaliatate.

Cum poate fi depistat comportamentul de agresivitate la copii?

Majoritatea copiiilor care au fost expuși factorilor de risc menționați în rândurile anterioare trebuie evaluați cu o atenție sporită. Comportamentul de agresivitate copii este indicat de numeroase atitudini, precum furia intensă, crizele de tantrum, iritabilitate extremă, manifestarea sentimentului de frustrare. Părinții și profesorii, fiind în rolul cel mai important în creşterea şi educarea lor vor fi atenți să nu minimizeze aceste manifestări la copii. 

Ce se poate face dacă un copil prezintă un comportament violent?

Atunci când un părinte sau cadru didactic observă un comportament ce manifestă agresivitate, va să solicita o evaluare completă din partea unui specialist (psiholog specializat în analiza comportamentală, psiholog clinician sau psihiatru) .

În cele mai multe cazuri, tratamentul precoce poate diminua comportamentul de agresivitate copii. Prin intermediul unei intervenţii de specialitate, copilul va învăța cum să exprime furia și frustrările în moduri adecvate, cum să fie responsabil pentru acțiunile sale și să accepte consecințele comportamentului. În plus, problematica se extinde şi în triada conflicte de familie – probleme școlare – inadaptare socială.

Cum poate fi prevenit comportamentul de agresivitate la copii?

Studiile de cercetare au arătat că majoritatea comportamentelor violente pot fi diminuate sau chiar prevenite dacă factorii de risc menționați în rândurile de mai sus sunt semnificativ reduși sau eliminați. Cel mai important, eforturile ar trebui să vizeze reducerea expunerii copiilor și adolescenților la violența din mediul familial, din societate și din mass-media. Evident, violența instigă la violență.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *